Akzo Nobel stimuleert sporten, niet het lijnen

In de bedrijfskantine van Akzo Nobel in Rotterdam hebben de kroketten een prominente plaats in het schap, naast het fruit. De vette hap zal niet snel verdwijnen uit de kantine van het chemiebedrijf, stelt een woordvoerder. ,,We moeten rekening houden met de wensen van de werknemers.'' Akzo, dat cateraar Albron heeft ingehuurd om de bedrijfskantine te runnen, zegt alleen invloed te hebben op basisproducten als boterhammen en beleg. ,,Het overige assortiment wordt bepaald door Albron en de werknemer.''

Albron heeft er belang bij dat de kroket te koop is. Die levert de cateraar meer op dan een salade. Directeur Teun Verheij van Albron: ,,Op alle producten zit vrijwel dezelfde marge maar het kost minder tijd een kroket te bakken dan een salade te preparen.''

Akzo Nobel is deze week in de Rotterdamse vestiging begonnen met het zogeheten GM-project: Gewichtige Mensen. De bedrijfsarts keurt alle werknemers op gewicht en cholesterol. Iemand die in de `gevarenzone' zit, wordt aangeraden deel te nemen aan het project. Maar de werknemer is niet verplicht deel te nemen. Hij kan ook onder begeleiding van een diëtist en collega's die veel sporten meer gaan bewegen.

Naast dit GM-project krijgen werknemers een tegemoetkoming in de kosten van sportartikelen, zoals schoenen, of lidmaatschap van een fitnesscentrum.

Het ontvangen van de tegemoetkoming is niet vrijblijvend. Iemand die zich niet aan de afspraak houdt om te sporten moet alles weer terug betalen. Medewerkers die niet te dik zijn, maar wel hun gezondheid willen verbeteren, kunnen ook meedoen. ,,Zo'n vijftig van de driehonderd werknemers maken gebruik van de tegemoetkoming. Volgens mij zijn dat mensen die voorheen ook al aan fitness deden'', zegt de Akzo-woordvoerder.

    • Bart Pals