Afrikanen achtergelaten in woestijn

Zeker vierhonderd Afrikanen zijn door het Marokkaanse leger zonder water en voedsel achtergelaten in de woestijn aan de grens met Algerije. Dat heeft de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen gisteren gemeld.

,,De immigranten zijn verraden door de wereld, aan hun lot overgelaten middenin de woestijn'', aldus Carlos Ugarte, een Spaans lid van Artsen zonder Grenzen. Onder hen zouden zich zwangere vrouwen en kinderen bevinden. ,,Marokko deporteert deze immigranten naar plaatsen waar hun leven ernstig in gevaar is'', aldus Ugarte.

Marokko kampt de laatste weken met een toenemende stroom Afrikanen uit landen ten zuiden van de Sahara. Ze proberen via de twee Spaanse enclaves Melilla en Ceuta, bij de Middellandse-Zeekust, Europa te bereiken.

Gisteren werden opnieuw honderden Afrikanen gearresteerd in de bossen bij de grens met Melilla. Tijdens schermutselingen met de groep kwamen zes immigranten om het leven.

In een overvol opvangcentrum van het Rode Kruis in Melilla zitten inmiddels ruim zestienhonderd illegale immigranten. Spanje heeft gisteren een begin gemaakt met het terugsturen van de Afrikanen naar Marokko. Dat gebeurt op basis van een regeling uit 1992 die tot nu toe alleen werd gebruikt voor illegale immigranten uit Marokko zelf.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek op Spanje. Wolfgang Grenz van Amnesty zei gisteren in de Berliner Zeitung dat het terugsturen van vluchtelingen in strijd is met internationale verdragen.

In Spanje is echter over het algemeen positief gereageerd op het nieuwe uitzettingsbeleid. Volgens het dagblad El Mundo valt de immigrantenstroom alleen te stuiten door duidelijk te maken dat hun poging het land binnen te komen niet zal werken.

De immigranten zelf vrezen terugkeer naar Marokko. Ze zijn soms twee jaar onderweg geweest om Melilla te bereiken. En ze zijn bang voor de behandeling door het Marokkaanse leger.

Volgens minister van Communicatie Nabil Benabdallah respecteert Marokko alle internationale regels voor de opvang van vluchtelingen. De Marokkaanse ambassadeur van de Europese Unie, Menouar Alem, vindt dat de EU druk moet uitoefenen op Algerije om te voorkomen dat de Afrikanen via dat land naar Marokko komen. ,,Zolang de EU de herkomst van deze Afrikaanse immigranten en vooral ook het transitland Algerije negeert, zal het probleem van de immigratie niet worden opgelost'', aldus Alem in het dagblad L'Economiste.