WWW.NRC.NL

Dreiging in New York. NRC-correspondent Freek Staps houdt de vinger aan de pols in zijn weblog New York op www.nrc.nl/newyork. De stad wordt bedreigd door een terroristische aanslag, vermoedelijk in de metro. ,,Vlak voor de avondspits hield burgemeester Michael Bloomberg een persconferentie, samen met de FBI. New York zou de komende dagen het toneel kunnen zijn van aanslagen in de metro. Bommen zouden in kinderwagens en aktetassen de ondergrondse ingebracht kunnen worden. De avondspits lijkt niet minder druk te zijn dan normaal. De New Yorkse metro vervoert dagelijks ruim 4 miljoen passagiers.''

Schaken. De nieuwe schaakrubriek van Hans Ree staat vandaag online op www.nrc.nl/

denksport. Hij schrijft onder meer over bijgeloof achter het schaakbord. ,,Niet alleen schakers in een toernooi zijn vaak een beetje bijgelovig, en ik heb wel eens uitgelegd waarom dat heel verstandig van ze is, maar ook schaakverslaggevers. Toen Topalov in het wereldkampioenschap in San Luis de prachtige score van 5,5 uit 6 had, dacht ik aan het AVRO-toernooi van 1938, waaraan de Amerikaan Reuben Fine meedeed. Na zes ronden van het AVRO-toernooi leek Fine de kroonprins van de schaakwereld. Hij was jong en hij won alles. Toen verloor hij in de zevende ronde van Keres doordat hij in een gelijke stelling absoluut wilde winnen. Aan het eind van het toernooi had hij evenveel punten als Keres, maar die werd toernooiwinnaar op weerstandspunten.''

Verder besteedt Ree aandacht aan een partij tussen Judit Polgar en Roestam Kasimdzjanov.