Wie durft zijn Ui op te halen?

Gisteravond werd de prijs voor de slechtste Nederlandse film, de Gouden Ui, uitgereikt. ,,Ik heb hem verdiend'', sprak regisseur Frank Herrebout.

Het ging er niet om wie de prijs voor de slechtste film, regisseur, acteur en actrice zou krijgen. Snowfever of Gay; Daan Schuurmans of Chris Zegers; Georgina Verbaan of Josefine van Asdonk – het was om het even. Het ging er wel om wie het lef had om zijn prijs, de Gouden Ui, persoonlijk in Utrecht op te halen.

Frank Herrebout, regisseur van het geflopte Joyride, nam gisteravond onder luide aanmoediging van het publiek in de grote zaal van Club Monza de prijs voor de slechtste regisseur in ontvangst. Jolig sprong hij op het podium en trok een heuse speech uit zijn borstzak. ,,Je hoopt erop, de concurrentie is moordend, en ik wil de jury van harte bedanken. Tot volgend jaar.''

Slechts vijf minuten later stond Herrebout alweer op het podium, om de prijs voor de slechtste film in ontvangst te nemen. En toen kreeg Joyride-actrice Georgina Verbaan, zelf afwezig vanwege een toneelpremière, ook nog eens de prijs voor de slechtste actrice. Herrebout: ,,Jammer, we gaan weg met drie Gouden Uien, het hadden er vijf of zes kunnen zijn.''

Andere Gouden Uien gingen naar Daan Schuurmans (slechtste acteur in Floris en Snowfever) en tv-presentatrice Chazia Mourali voor de ,,meest vervelende verschijning van een BN'er die geen acteur is'' in de film Vet Hard. Mourali liet per voorgelezen briefje weten blij te zijn een prijs te krijgen ,,voor die paar seconden dat ik in beeld was''. Acteur Schuurmans, net als Mourali afwezig, reageerde niet. De prijs voor de grootste flop ging naar Zwarte Zwanen, die slechts 978 bezoekers trok.

Een uit de hand gelopen studentengrap, zo typeerden de organisatoren van de Gouden Ui de prijsuitreiking, die op een steenworp afstand van het Nederlandse Film Festival plaatsvond. Enkele maanden geleden nam een groep vierdejaars studenten aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam het initiatief om tijdens het 25-jarige jubilieum van het festival de prijs voor de slechtste film uit te reiken, in navolging van de Amerikaanse Golden Raspberries.

Die Raspberries of Razzies doen altijd veel stof opwaaien – mede omdat maar weinigen hun prijs persoonlijk in ontvangst nemen. De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven kwam in 1996 wel zijn framboos voor de film Showgirls ophalen. Die film bereikte, gevoed door de Raspberry, een cultstatus. Datzelfde lot zou Joyride de komende maanden ook kunnen treffen.

De uitreiking van de Gouden Ui was omstreden, onder andere omdat de jury bestond uit studenten die ook nog eens anoniem wilden blijven. ,,Sommigen waren bang dat het hun carrière zou schaden'', aldus organistor Bouke van der Veer. ,,Dat was een foute inschatting. Volgend jaar is de jury bekend.'' Want de Gouden Ui keert terug, aldus de enthousiaste organisatoren. Nu maar hopen dat de hoofdsponsor, een ambachtelijke zuurhandel die de goudgeverfde uien had geleverd, weer meedoet.