Weer doden bij Spaanse enclave

Bij een nieuwe bestorming van de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika zijn gisteren zes vluchtelingen doodgeschoten door de Marokkaanse politie. Ongeveer 290 migranten werden aangehouden. Eén slaagde erin Spaans grondgebied te bereiken, nadat hij over het hekwerk van zes meter hoog was geklommen. De afgelopen weken proberen iedere dag honderden Afrikanen via de enclaves Melilla en Ceuta Europa te bereiken.

,,Dit was een aanval van uitzonderlijke gewelddadigheid die onze veiligheidstroepen noodzaakte uit zelfverdediging te schieten'', zei Abdellah Bendhiba, de gouverneur van de Marokkaanse provincie Nador die aan de enclaves grenst.

Het is de tweede keer binnen korte tijd dat bij een bestorming van de Spaanse gebieden dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Op 28 september kwamen bij Ceuta, mede door Marokkaans optreden, vijf vluchtelingen om.

De Spaanse autoriteiten zijn gisteren begonnen met het uitzetten van mensen die er in geslaagd waren de Spaanse enclaves in Marokko binnen te dringen. Een groep van 70 migranten werd eerst naar Málaga overgevlogen, waarna ze op de boot terug naar Tanger in Marokko zijn gezet.

De vluchtelingen zijn voornamelijk afkomstig uit westelijk Afrika, dat geteisterd wordt door hongersnood. Spanje werkt op dit moment aan uitzetverdragen met Mali en Ghana, zei gisteren de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero. Tot die verdragen rond zijn, zullen de vluchtelingen naar Marokko worden gebracht.

In 1992 tekenden Spanje en Marokko een uitzetverdrag waarin voorzien werd in het terugsturen van illegale migranten. Van die mogelijkheid is tot op heden geen gebruik van gemaakt. Afrikaanse vluchtelingen werden in Spanje op straat gezet met het verzoek terug naar huis te gaan.

Volgens premier Zapatero zijn de vooruitzichten voor de komende jaren ongunstig als de EU geen serieuze poging onderneemt deze landen te helpen. ,,Ceuta en Melilla zijn onze zuidgrens, de grens van Europa. De kloof in welvaart tussen Spanje en Marokko is de grootste tussen twee buurlanden, waar ook ter wereld. Het is noodzakelijk dat Europa haar houding tegenover Afrika verandert.''