Was getekend ...

De nieuwe financieel directeur van supermarktconcern Ahold ontvangt 100.000 aandelen (marktwaarde 640.000 euro) als compensatie voor alle bonussen en andere premies die hij misloopt bij British Airways – zijn vorige werkgever.

Maar wat zou Klaas Wagenaar van automatiseerder Getronics mislopen?

Wagenaar kreeg deze week 60.000 Getronics-aandelen (waarde: circa 640.000 euro) bij een vernieuwd arbeidscontract. Hij loopt geen bonussen mis, want hij werkt al bij Getronics. Of compenseert de eenmalige betaling hem voor bonussen bij potentiële andere werkgevers?

Ahold zwoor exotische beloningen zoals gegarandeerde bonussen af, maar Getronics blijft geschiedenis schrijven met zijn salarisstroken. Zie de lange reeks bestuurders die (renteloze) leningen van het bedrijf kregen en het geld nooit hoefden terug te betalen. Het begon in 2001 met topman Cees van Luijk. Getronics schold 3,2 miljoen euro aan krediet kwijt en hij kreeg ook een vertrekpremie. Zijn evenmin succesvolle opvolgers, Jan Docter en Peter van Voorst, hoefden begin 2003 hun renteloze leningen (3,7 miljoen euro) niet terug te betalen toen zij het bedrijf in crisis verlieten. De leningen waren voor betaling van de belastingen op opties. De opties zelf mochten zij houden. Die worden nu geld waard en lopen nog tot 2011 en 2012.

In de categorie recente kwijtschelding vallen de leningen aan oud-topman Ton Risseeuw (158.868 euro) en ex-bestuurder Oswald Coene (179.000 euro).

Maar Wagenaar heeft daar allemaal niet mee te maken. De `redder van Getronics' is ,,principieel'' tegen opties, liet hij eerder eens weten. Hij verkiest intensieve contractvernieuwing, zo blijkt nu.

Wagenaar zit nog geen drie jaar bij Getronics, maar begint al aan zijn derde contract. In februari 2003 werd hij benoemd in de raad van bestuur – op huurbasis: zijn werkgever was een adviesbureau dat ieder gewerkt uur declareerde. In december 2003 volgde de benoeming tot bestuursvoorzitter en met ingang van 2004 een arbeidscontract met Getronics voor onbepaalde tijd – tegen de aanbevelingen in van de code voor goed ondernemingsbestuur (Tabaksblat).

Dat laatste contract is nu opengebroken en met terugwerkende kracht per 1 juli 2005 aanzienlijk verbeterd. Reden: Getronics is per die datum groter geworden door de overname van Pinkroccade. Nu volgt de beloning. Wist Getronics dat nog niet toen het prospectus bij de Pink-overname werd geschreven? Tussentijds en met terugwerkende kracht meer verdienen én tussentijds tekengeld. Wagenaar valt in de prijzen. Dat zal de reden zijn dat Getronics Wagenaars handtekening onder `t nieuwe contract aanprijst als een Sign On award.

    • Jeroen Wester