Vijgentijd

Kies voor het voorgerecht voor 4 personen van vandaag in ham gewikkelde vijgen gevuld met roquefort – niet al te rijpe vijgen uit. De vijgen moeten stevig-zacht aanvoelen. Bij Turkse winkels is het aanbod aan vijgen het grootst. Beschadigde vijgen met kleine plekjes op de schil zullen snel schimmelen.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak met een scherp mesje een sneetje bij de steelaanzet en trek de schil naar beneden. Lukt dat niet, schil dan de vijgen. Snijd de vijgen vervolgens aan de bovenkant kruislings tot de helft van de vijgen en trek de parten iets uit elkaar zodat er een opening ontstaat. Roer de roquefort en crème fraîche door elkaar. Vul de vijgen met dit mengsel.

Rol elke gevulde vijg zorgvuldig in een plak rauwe ham. Leg de vijgen in een dun met olijfolie ingesmeerde ovenschaal. Was en droog de sla. Verdeel de sla over de borden. Roer de olijfolie en balsamico azijn door elkaar. Besprenkel de slablaadjes met deze saus. Verwarm de vijgen ongeveer 5 minuten in de oven. Leg op elk bord drie warme vijgen. Garneer het gerecht met hele of grof gehakte hazelnoten.

Morgen: schol.