Verder verschenen

Olle Berg is al jarenlang wereldberoemd in Zweden, maar tot op heden verscheen er niets van zijn absurde humor in Nederland. Met Bonk (Zet.El, €14,95) is daar nu verandering in gekomen en kan Nederland kennis maken met zijn duizelingwekkende, kubistische tekeningen en rare, op de rand van waanzin balancerende verhalen.

Kees Kousemaker is een bekend gezicht in de stripwereld. Decennialang bestierde hij stripantiquariaat Lambiek in Amsterdam en zette hij zich in voor ontsluiting van de stripgeschiedenis. Met De wereld van de Nederlandse strip, een groot knipselboek (Terra, €29,95) dat hij samen met Margreet de Heer vervaardige, toont Kousemaker in honderd thematische hoofdstukken aan dat de Nederlandse stripgeschiedenis omvangrijk, bloeiend en interessant is. Wie kent De lotgevallen van Pietje en Wietje of Appelsnoet en Goudbaard nog?

De Belgische tekenaar Serge Baekens vertelt met zijn debuutalbum The No Stories (Bries, €14,50) een aantal korte zwart-witverhalen die allemaal draaien om het thema `nee zeggen'. Daar heeft de hoofdpersoon moeite mee en dat resulteert in een sfeervol en gevoelig album over het leven in een grote stad als Antwerpen.

Zo langzamerhand kun je spreken van een `Tilburgse stripscene'. Ivo van Leeuwen en S. Lloyd Trumpstein vormden `Het tekenkundig genootschap door lust tot verveeling' en publiceerden naar aanleiding van een expositie in galerie Kokon Ontsnapt aan de vrijheid (Kempen, €29,95). Dit boek is een schoolvoorbeeld van Tilburgse stripkunst , die zich onderscheidt door een mix van meligheid, ongepolijste grafiek en een zweem van wansmaak.

    • Gerard Zeegers