UCI laat Vrijman onderzoek doen in affaire-Armstrong

De internationale wielerunie UCI heeft de Nederlandse deskundige Emile Vrijman ingehuurd om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de dopingtest die is uitgevoerd op de oude urinestalen van deelnemers aan de Tour de France van 1999. Uitgelekte resultaten bleken zeer belastend voor Lance Armstrong, die van epo-gebruik werd beticht. Advocaat Vrijman, voormalig directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), moet uitzoeken of de onderzoeken in het Franse laboratorium in Châtenay-Malabry op de juiste wijze zijn uitgevoerd. Armstrong had harde kritiek op de werkwijze van de Fransen, die urinestalen na jaren uit de koeling haalden om ze alsnog op epo te testen. Het wereldantidopingbureau WADA plande ook een onderzoek, maar de UCI vreest dat dat niet volledig objectief kan zijn.