Theo Loevendie/ Kristina Fuchs

De in Zwitserland getogen zangeres Kristina Fuchs (1970) voltooide haar studie in Den Haag waar ze inmiddels zelf doceert. Op Portrait of a Woman uit 2000 en Whence & Whither van drie jaar later staan voornamelijk eigen stukken.

Op de cd die eerstdaags verschijnt, brengt Kristina Fuchs een ode aan Theo Loevendie, die vorige maand 75 werd. Dat wil zeggen, aan Loevendie de jazzcomponist. Hier klinken stukken die hij tussen '65 en '85 schreef voor Boy's Big Band (Finch Eye), zijn eigen consort (Timboektoe), zijn kwartet (Orlando) en zijn kwintet (Camel Ride).

Nog verheugender – van Loevendie's jazzwerk is bijna niets op cd verschenen – is dat de componist zo geraakt werd door Fuchs kwaliteiten dat hij besloot zelf mee te spelen op sopraansax.

Het resultaat is onderhoudend en in sommige stukken fascinerend, met name in het titelstuk Bayram dat in '77 op lp verscheen met Hans Dulfer als `tough tenor'. Kristina Fuchs zoekt het meer in de kleinere dingen en bewijst in Lapsang Souchong dat ze ook iets heeft met Loevendie's droge humor.

Op 9/10 15 uur ontmoeten Loevendie en Fuchs elkaar tijdens het Amsterdam China Festival in het Chinese programma van Ensemble Ziggurat in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

Vanaf 14/10 (Jazz Festival Vrijthof Maastricht) gaat de ontmoeting door tijdens een tournee van Fuchs Sonic Unit die voert langs Dordrecht (DJS 15/10), Arnhem (Musis Sacrum 18/10), Almelo (Hof 88 20/10), Amsterdam (Bimhuis 27/10, Den Bosch (Toonzaal 28/10 en Leiden (De Burcht 28/11).

Loevendie meets Kristina Fuchs Sonic Unit: Bayram (TryTone TT 559-034) Distr. Clavicenter

    • Frans van Leeuwen