Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het restaurant Van Harte in Den Haag waar eenzamen met een kleine portemonnee voor weinig geld kunnen eten. Het één jaar oude initiatief is bedoeld om sociale armoede te verhelpen. Ook in andere steden gaan binnenkort Van Harte restaurants open. Eerder artikelen over deze restaurants zijn te lezen op www.nrc.nl. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Debat over 25 jaar CDA met partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt, oud-fractievoorzitter Willem Aantjes, staatssecretaris van Financiën Joop Wijn en de voorzitter van de Tweede-Kamerfractie voor de ChristenUnie, André Rouvoet. Onderwerpen zijn o.a. de betekenis van de christelijke politiek en met wie het CDA na de verkiezingen het beste kan regeren om zijn idealen te verwezenlijken. Ook de resultaten van een onderzoek onder CDA-kiezers over de politieke koers van de partij. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Door het vuur: De mens achter de brandweer. Vijfde deel in een serie over het werk van de brandweer. Vanavond met brandweerman Jeroen Wesseling uit Bronckhorst die tijdens een van zijn diensten betrokken raakt bij een brand waar drie kleine kinderen om het leven komen. Ned.1, 19.30-20.00u.

Tales from the green valley. Reportageserie over vijf wetenschappers die een jaar lang een zeventiende-eeuwse boerderij draaiende proberen te houden zonder moderne hulpmiddelen. Het is april, de dagen worden langer en er moet ook langer op het land gewerkt worden. De dieren kunnen weer naar buiten en de koe Duchess krijgt een pikzwart kalfje. BBC2, 20.30-21.00u.

Ik vertrek. Derde aflevering van een achtdelige serie waarin Nederlanders het voor gezien houden en elders een nieuw bestaan willen opbouwen. Vanavond met de familie Hobbelen uit St. Oedenrode die met cavia's, twaalf kippen, twee hanen en een huisvarken naar Hongarije vertrekt. Zij willen in Hongarije in alle rust hun eigen leven leiden in plaats van geleefd worden. Maar hoe blijf je rustig als blijkt dat stromend water en elektriciteit ontbreken. Ned.2, 21.30-22.25u.

Gardeners of Eden. Eerste deel van een tweedelige documentaire over het zogeheten Eden-project in Cornwall. Een toegewijd team dat in kassen werkt wordt een jaar lang gevolgd bij alle activiteiten: van snoeien in tropische temperaturen tot het planten van een miljoen bloembollen. BBC2, 22.00-23.00u.

Stuntmen of Bollywood. Reportage over de filmindustrie van het Indiase Bollywood die veel minder vertrouwt op hightech-effecten in films dan het Amerikaanse Hollywood. De industrie gelooft meer in de toverkunsten van de beste stuntmannen van het land. National Geographic, 23.00-24.00u.

SPORT

RTL Sport presents: World Cup Snowboard Parallelslalom. Verslag van de World Cup Parallel Snowboarden uit het Limburgse Landgraaf met impressies van de kwalificatie, de wedstrijden en de finale. RTL7, 18.00-19.25u.

Sahara nightmare. Reportage over een hardloopwedstrijd door de Marokkaanse Sahara die werd geteisterd door een zandstorm en waarin een groot aantal uitgeputte hardlopers verdwaalde. National Geographic, 22.00-23.00u.

KUNST

The making of Leef! Over het productie- en regieproces van de nieuwe speelfilm Leef! van Willem van de Sande Bakhuyzen. Volgens filmrecensent van NRC Handelsblad Bas Blokker is de het een middelmatige film waarmee scenarioschrijfster Maria Goos en regisseur Van de Sande Bakhuyzen zich nooit op hun gemak hebben gevoeld. Ned.3, 0.40-1.10u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Milieuridders. Programma van Rob Muntz en Paul Jan van de Wint over dierenrechten, natuur en milieu. Met aandacht voor de veiling van de olifanten van prins Bernhard en soapactrice Georgina Verbaan over klikken. Ned.3, 20.20-20.50u.

Acda en De Munnik: Trilogie, geknipt voor tv. Eerste aflevering van een drieluik waarin het duo Acda en De Munnik met geestige sketches terugkijken op hun eerdere theatervoorstellingen. De liedjes zijn steeds toelichtingen op de theaterteksten. Ned.3, 20.50-21.35u.

The blues: Red, white and blues. Serie over het ontstaan van blues met vanavond aandacht voor o.a. Van Morrison, Eric Clapton en Jeff Beck. Ook de Britse bluesinvasie uit begin jaren zestig, die de blues herintroduceerde in Amerika. BBC, 0.35-2.10u.

Digitale Kanalen

Pierre Wind. De extroverte kok Pierre Wind doet in zijn programma Grazend Nederland onderzoek naar de manier waarop Nederlanders eten. Eet Nederland nog steeds een traditioneel bord vol aardappels, groente en vlees of is de smaak de laatste jaren veranderd? In de aflevering Zielig, die nu online staat, beantwoord hij de vraag waarom mensen het zielig vinden om paardenvlees te eten.

www.omroep.nl/nps/html/grazendnederland.html