Televisie Film van de dag

Angst essen Seele auf (Rainer Werner Fassbinder, 1974, Duitsland). Vreemd eigenlijk, dat Angst essen Seele auf in Nederland werd uitgebracht onder de titel Alle Turken heten Ali. Hoofdpersoon Ali is geen Turk maar een Arabier. Maar de boodschap was in die titel wel duidelijk: deze film gaat over racisme. Bij de meeste regisseurs zou dat een reden zijn om gauw door te zappen naar een minder schijnheilige film. Maar de maker is Rainer Werner Fassbinder en die had een wonderlijke combinatie van liefde voor melodrama en zwarte humor, maar nóóit schijnheilig.

Angst essen Seele auf (1974) is een in zijn beeldtaal uiterst simpele, sobere film en in zijn verhaal en spel ontroerend en schokkend-geestig als weinig andere films. Ali werkt als gastarbeider (zo noemden we dat in 1974 nog) in Duitsland en wordt verliefd op de zestigjarige Emmi. Hij wordt echt verliefd, maar de mensen in hun omgeving kunnen het niet geloven en als ze het eindelijk geloven kunnen ze het niet accepteren.

België 2 (Canvas), 23.10-0.45u.