Status RAI voor vrachtwagens

In tegenstelling tot de personenauto RAI is de tweejaarlijkse European Road Transport Show – de vrachtwagen RAI (14-22 oktober) – de belangrijkste van Europa. Met 50 miljard euro draagt de transportsector voor 12 procent bij aan het bruto nationaal product en verschaft 530.000 Nederlanders werk. Bij de tienduizenden beroepschauffeurs die de RAI verwacht zullen de luxe leefcabines en stijgende motorvermogens het meeste in de belangstelling staan, met een 560 pk motor voor de nieuwe DAF 105XF als hoogtepunt. Het is vrijwel alle truckfabrikanten die op de RAI staan, gelukt om te voldoen aan de strengere euro 4 en euro 5 uitlaatgasnormen. Zakelijk gezien is de bedrijfstak het meest geïnteresseerd in innovatieve transportmiddelen ten behoeve van effectiever gebruik van laadruimte, iets waarmee de Nederlandse industrie in Europa voorop loopt. Veel stands alsook de organiserende RAI zelf richten zich overigens interactief op de bezoekende chauffeurs.

    • Wim Oude Weernink