School mag moeder weigeren op plein

De rechtbank in Groningen heeft een moeder een schoolpleinverbod opgelegd voor het lopend schooljaar. Ook kreeg de vrouw een spreekverbod: ze mag geen contact zoeken met de media, zolang de school een klacht van haar in behandeling heeft. De school moet dan wel binnen zes weken antwoord geven.

De bestuurscommissie van de openbare basisschool De Borgh in Zuidhorn (provincie Groningen) had de vrouw voor de rechter gedaagd, omdat zij de school onophoudelijk lastig viel met klachten. De moeder, wier achtjarige dochter op de school zit, klaagt volgens het bestuur al vier jaar. De school zegt de stroom brieven en mails, die soms dreigend van toon zouden zijn, zat te zijn. Zo kwam de vrouw met een passage uit een arborapport waarin stond dat gangen langer dan vijftig meter brandwerende trappen moesten hebben. De school zegt zulke lange gangen niet te hebben. Om de vrouw tevreden te stemmen werd de brandweer erbij gehaald.

Dochter Nathálie, evenals zoon Jean-Luc die vorig jaar de school verliet, zou meer- dan wel hoogbegaafd zijn. Haar zoon heeft tevens het syndroom van Asperger. In het vorig schooljaar schreef de vrouw de school zo'n vijftig emails en ongeveer twintig brieven. Ook legde ze haar klachten neer bij de Arbeidsinspectie, de leerplichtambtenaar en de media. De onderwijsinspectie stelde de vrouw in 2004 in het gelijk. De school zou tekortschieten in het bieden van hulp aan haar zoon. Vorig jaar gad de Inspectie de school echter een compliment.

De bestuurscommissie stapte vorige maand naar de rechter omdat klachten van de vrouw ,,hinderlijk'' werden. Tijdens de behandeling van de zaak zei de vrouw dat voortaan niet zij maar haar man naar de ouderavonden zal komen. De rechter legde haar niettemin het schoolpleinverbod op.

Voor zover bekend heeft een school nooit eerder om een schoolpleinverbod of om een omgangsregeling met een ouder gevraagd.