Ruzie over bouwtent

De gemeente Moerdijk wil een bouwtent op de Moerdijkbrug op rekening van Rijkswaterstaat verwijderen. Onder de grote langwerpige tent wordt gewerkt aan een onderhoudsbeurt van de brug. Rijkswaterstaat heeft voor de tent geen bouwvergunning aangevraagd. ,,Vanaf mei hebben gesprekken, brieven en dwangsommen Rijkswaterstaat niet van mening doen veranderen'', aldus de gemeente Moerdijk. Daarom wordt nu bestuursdwang toegepast.

Rijkswaterstaat acht een bouwvergunning niet nodig. ,,Wij zijn van mening dat de tent veilig is'', zegt Peter Donk, directeur beheer en exploitatie van Rijkswaterstaat in Noord-Brabant. ,,Als wij hiervoor een bouwvergunning moeten aanvragen, dan moeten we dat straks altijd en overal doen.'' De tent is nodig om onafhankelijk van het weer, een betonlaag aan te brengen over de stalen constructie van de brug.

Volgens de gemeente Moerdijk is het ,,niet aan Rijkswaterstaat'' om te beoordelen of een bouwvergunning is vereist. De gemeente is er niet van overtuigd dat de constructie bij slecht weer veilig is en voelt zich verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen van ongevallen. ,,Stel dat er wat gebeurt op de brug? Stel dat de tent omwaait en een ramp veroorzaakt?'' Daarnaast is het gelijkheidsbeginsel van belang, aldus de gemeente.

De tent wordt tijdens de werkzaamheden regelmatig verplaatst, in de richting van de gemeente Dordrecht. De bestuursdwang komt dus wellicht te laat, aangezien Rijkswaterstaat zich eerst nog tegen de maatregel mag verweren. Toch wil Moerdijk de maatregel doorzetten. Ten eerste omdat ook de gemeente Dordrecht een bouwverguning nodig acht. Ten tweede omdat de tent volgend voorjaar op de andere rijbaan opnieuw op Moerdijks grondgebied komt te staan. ,,Op dat moment is deze bestuursdwang nog van toepassing en kan de gemeente ingrijpen'', aldus Moerdijk.