Philippe Foerster dendert door de horrorgeschiedenis

In Amerikaanse comics zijn kruisbestuivingen tussen verschillende fantasiepersonages aan de orde van de dag, dus waarom niet twee oudgedienden uit de literatuur zoals Pinokkio en Frankenstein bij elkaar zetten in een team dat bovennatuurlijke verschijnselen moet bestrijden? Philippe Foerster waagt zich met veel enthousiasme aan deze combinatie.

In wat een nieuwe serie moet worden introduceert hij een houten zeebonk die zichzelf Woody Woodstock noemt en wiens neus groeit wanneer hij liegt. Hij is op de vlucht voor enkele gemene schaduwmonsters die hij maar niet kan afschudden. Gelukkig wordt hij geronseld door een club puissant rijke `cryptomologen' (een groep die zich ten doel stelt vampiers, fantomen en weerwolven te inventariseren en te bestrijden). In ruil voor Woody's medewerking, kunnen zij hem van zijn kwelgeesten verlossen. Samen met de halve faun Lord Darling reist hij naar het kasteel van een wetenschapper genaamd Frankenstein. Daar moet hij de pesterijen van `De Blauwe Fee' onderzoeken.

In sneltreinvaart jaagt Foerster door een paar eeuwen horror en fantasy en bouwt hij een postmodern verhaal opover moderne `ghostbusters'. Hij propt het verhaal zo vol – er komen ook nog een paar scènes uit The Exorcist voorbij – dat je bijna de draad kwijtraakt. Een probleem waar de tekenaar wel vaker mee heeft gekampt en waardoor hij in zijn 25-jarige carrière nooit het grote publiek wist te bereiken.

Aan de tekeningen kan het ook in dit geval niet liggen. Foerster hanteert in Houten Hoofd een toegankelijke stijl die vaker wordt gebruikt door tekenaars uit de `Robbedoes-stal'. Het gebrek aan expressie van de personages wordt gecompenseerd met goed vormgegeven actie en drukke achtergronden. Houten Hoofd is precies wat het wil zijn: een fijne avonturenserie met een mystiek sausje.

Foerster: Houten Hoofd 1, De Puzzelfee. Lombard, 48 blz. €5,25

    • Gerard Zeegers