Parmalat na echec terug op de beurs

Tweeëntwintig maanden na het faillissement is het Italiaanse zuivelconcern Parmalat weer een beursgenoteerde onderneming. Met een openingskoers van 3,15 euro startte gisteren in Milaan een hectische beursdag waarin volop in Parmalat werd gehandeld. Vanochtend daalde de koers echter alweer naar 2,92. De herintroductie van Parmalat is een belangrijk moment voor de naar schatting 100.000 spaarders die hun geld in december 2003 kwijtraakten. Bijna 60 procent van de 1,6 miljard uitgezette aandelen ter waarde van 1 euro is onder hen verdeeld in ruil voor waardeloos geworden obligaties. Daarmee zijn beleggers voor een deel schadeloos gesteld. De rest hopen ze terug te verdienen met koersstijgingen.

Dat de openingskoers direct hoger is uitgevallen dan 1 euro heeft alles te maken met de Italiaanse en internationale interesse in een overname van Parmalat. Ondermeer het Zwitserse Nestlé heeft belangstelling voor Parmalat. De waarde van Parmalat was voorafgaand aan de beursgang gebaseerd op enerzijds de melkdivisie die na het afstoten van verliesgevende buitenlandse fabrieken weer goed draait. Anderzijds zijn er de miljardenclaims die crisismanager Enrico Bondi heeft ingediend bij vele internationale en Italiaanse financiële instellingen die hij verantwoordelijk houdt voor de ineenstorting van Parmalat.

Parmalat stortte als een kaartenhuis ineen nadat op 19 december 2003 bleek dat een tegoed van 4 miljard euro bij de Bank of America niet bestond. In werkelijkheid had Parmalat een schuld van 14,5 miljard euro, opgebouwd met dubieuze obligatieleningen.

Vorige week ging de rechtszaak tegen Parmalat-oprichter en ex-topman Calisto Tanzi van start. In totaal zullen de komende tijd in Milaan en Parma ongeveer tachtig verdachten terecht staan.