Oranje B

,,Mannen, over de tactiek doen we niet moeilijk'', wendde Martin Jol zich af van het grote witte bord met gekleurde, magnetische schijven. ,,In feite komt het erop neer dat zij de bal mogen hebben. En zoals jullie weten, zij vinden zichzelf heel wat als zij de bal hebben. Dus laat ze die maar lekker rondspelen – in hun eigen achterhoede.'' De spelers grinnikten. ,,Zodra zij verslappen, schakelen wij razendsnel over op de tegenaanval.''

,,Laat de Hollandse School maar lekker buiten spelen'', vond Jerrel Hasselbaink (Middlesbrough). Op de achtergrond knipoogde FC Barcelona-middenvelder Mark van Bommel iets over spijbelen, waarmee hij de spelers bij hem in de buurt – Boudewijn Zenden (Liverpool) en Mario Melchiot (Birmingham City) – zichtbaar amuseerde.

De sfeer zat er goed in bij het Oranje Van de Wraak, zoals de koppenmaker van De Telegraaf het team van Jol typeerde. De kranten stonden vol van het duel dat die avond gespeeld zou worden tussen het Nederlands elftal en het allegaartje van in het buitenland gestaalde profs, dat naar de mening van bondscoach Van Basten niet (meer) voldeed aan zijn normen inzake aantrekkelijk voetbal. Jol was de ideale coach voor Oranje B: nadat zijn formidabele prestaties bij RKC structureel genegeerd waren door de Nederlandse topclubs en de KNVB, werd hij al snel op handen gedragen bij Tottenham Hotspur. Clarence Seedorf, 77 interlands, drie Champions League-overwinningen, poetste zijn kaalgeschoren hoofd nog eens op. Hij glimlachte bij het idee dat Oranje B zou spelen zoals AC Milan: twee afwachtende goalgetters voorin en hij daarachter met een vrije rol om die aanvallers van passjes te voorzien. De herinnering aan de tactische opdrachten die hij – net als Van Bommel – zou hebben verwaarloosd bij Oranje voorzag zijn glimlach van een bitter randje. Seedorf legde zijn hand op het bovenbeen van de zwijgzame Roy Makaay, grote jongen in de Bundesliga, verguisd in Zeist. Dat stimuleerde. ,,Als ik bij Bayern München probeer uit te leggen wat de Holländische Schule is beginnen ze allemaal te lachen'', was Makaay plotseling uitbundig. ,,Ze willen daar gewoon dat ik doelpunten maak.'' ,,Precies'', riep Andy van der Meyde van Everton. De verdedigers Kevin Hofland van VFL Wolfsburg, Dick van Burik van Hertha BSC en Arjan de Zeeuw, hero bij de Engelse stuntploeg Wigan Athletic, zero in Zeist, maakten een driemans high five terwijl Jol het videoapparaat, dat op de herhaalstand Marco van Basten met pretogen liet uitleggen wat er allemaal mankeert aan Van Bommel, demonstratief uitzette. Met strakke koppen die verder geen prikkels nodig hadden, liepen ze achter doelman Ronald Waterreus van Glasgow Rangers het veld op. Zelfs de reserves Fernando Ricksen (Glasgow Rangers) en Patrick Kluivert (Valencia) keken grimmig.

De bondscoach schrok wakker, nat van het zweet. Hij trok een droog T-shirt aan en draaide zich nog eens om. Gelukkig, hij hoefde alleen maar tegen Tsjechië en Macedonië.

    • Auke Kok