New York haalt gelaten de schouders op

De dreiging is ongekend concreet, zegt de politie. De metro in New York is dezer dagen een mogelijk doel van terroristen. De stad wordt er niet zenuwachtig van.

Heel even horen de passagiers onder Times Square iets anders dan het gepiep van de toegangspoortjes of de binnenrijdende metro's. ,,Dames en heren. Dit is een belangrijke mededeling van de politie'', zegt een dame op serieuze toon door de luidsprekers. ,,Pas goed op uw spullen. Verlies uw bagage nooit uit het oog.''

De enkele reiziger die stil staat om niets te missen van de mededeling, haalt de schouders op en loopt door. Meer van hetzelfde. De stem gaat verder: ,,Als u iets verdachts ziet, meldt het de politie. Blijf alert en een veilige dag gewenst.''

Juist die veiligheid is opnieuw in het gedrang in New York. Gisteren maakten burgemeester Michael Bloomberg, de federale recherche (FBI) en politie bekend dat er een ,,geloofwaardige dreiging'' is van terroristen, specifiek gericht op de ondergrondse. Ergens de komende dagen willen ze bommen laten afgaan, zei Bloomberg tijdens een live uitgezonden persconferentie die net aan het begin van de avondspits viel.

,,Maar wat moet ik dan?'', vraagt Christy Baptiste. ,,Thuisblijven?'' Baptiste is met haar zoon van twee aan het winkelen in de stad. Ze heeft drie volle tassen met speelgoed en kleren bij zich. Dat is altijd zo, verzucht ze terwijl ze langsrazende passagiers probeert te ontwijken. Klein kind, grote tassen. Sinds de bommen in Londen in juli controleren agenten bagage van passagiers. Baptiste en haar tassen zijn al drie keer onderzocht. Geen probleem, vindt ze. Ze is immers niets kwaads van plan.

Baptiste heeft geen auto en gebruikt altijd het openbaar vervoer. Ze is hier niet de enige. 85 procent van de Amerikanen gaat per auto naar het werk, tegen hetzelfde aantal New Yorkers dat per metro reist. De 6.210 New Yorkse treinstellen en 490 metrostations zien op werkdagen 4,5 miljoen passagiers langskomen.

Misschien zijn het niet alleen haar tassen die verdacht zijn, maar is het ook de kinderwagen met haar zoon Ismael erin. Volgens de politie is de dreigende informatie heel specifiek over rugzakken, aktetassen en kinderwagens. Daarin zouden de bommen vervoerd worden. Als ze dit hoort, worden Baptistes ogen groot. ,,Dat is ziek zeg. Nu word ik wel bang.''

En dat is nou net wat burgemeester Bloomberg niet wilde. Hij liet zich bij wijze van geruststelling direct na de persconferentie in de metro zien. Hij was op dat moment op weg naar huis – terwijl juist vanavond even verderop zijn opponent in de burgemeestersverkiezingen van volgende maand de enige kandidaat op een groots opgezet debat was. Bloomberg kreeg de afgelopen weken veel commentaar omdat hij niet wilde komen debatteren.

En er is meer kritiek. Sprak Bloomberg nog over ,,de meest specifieke dreiging ooit'', de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid vond de ,,niet bevestigde'' informatie van ,,twijfelachtige geloofwaardigheid''. En dat had hij New York eerder ook al laten weten.

Bloombergs woorden – dit is de eerste keer dat de dreiging zo specifiek is, maar ga door waarmee je bezig bent – verloren daarmee aan kracht.

De dubbele boodschap leek gisteravond bij New Yorkers vooral te leiden tot gelatenheid. Taxichauffeurs verspreid over de stad willen wel maar kunnen niet zeggen dat het drukker is dan normaal. Politieagenten leunen in verschillende metrostations tegen een muur en beoordelen het als een ,,normale'' avondspits. Hun woordvoerder laat telefonisch weten dat er misschien wel meer agenten onder de grond zijn, met name in burger, maar dat er verder niets ongewoons gemeld is. En passagier Miguel Fuentes aan boord van lijn E is ook de komende avonden niet van plan zijn dagelijkse bezoek per metro aan de sportschool af te zeggen.

Metrobeambte 92856 – ,,wij maken ons voor de veiligheid met een nummer bekend, niet met een naam'' – heeft in zijn glazen hokje beneden niet eens gehoord van terroristen, mogelijke bommen of kinderwagens. Niet via de radio van zijn eigen metrobedrijf MTA, niet van passagiers. Die hadden alleen vragen over de kapotte kaartjesautomaat.

    • Freek Staps