Machtsstrijd Volkswagen

De strijd om de controle van het Duitse autoconcern Volkswagen lijkt binnenkort het eerste slachtoffer te eisen. De president-commissaris van de grootste automaker van Europa, Ferdinand Piëch, zou maandag moeten opstappen als een deel van het bestuur zijn zin krijgt.

Dit meldde de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen. De krant zegt dat ten minste vijf van de tien bestuursleden die aandeelhouders vertegenwoordigen van Piëch af willen. Ook de twee bestuursleden die de deelstaat Nedersaksen vertegenwoordigen – grootaandeelhouders en thuisbasis van het bedrijf – willen dat Piëch vertrekt tijdens de bestuursvergadering maandag. Volgens de Britse krant hebben diverse, anonieme, bestuursleden dit gezegd.

De positie van Piëch staat ter discussie sinds de eveneens Duitse automaker Porsche vorige maand zei een belang te willen nemen van 20 procent in Volkswagen. De bestuursleden zouden een probleem hebben met het belangenconflict van Piëch. Hij heeft een directe band met Porsche: zijn opa was Ferdinand Porsche en Piëch werkte zelf jaren bij het bedrijf voordat hij naar Volkswagen ging. Daarbij komt dat Piëch zelf een groot belang heeft in Porsche.