Kromkamp vraagteken

Olaf Lindenbergh, Ryan Babel (beiden Ajax) en Wilfred Bouma (PSV) zijn afgevallen voor het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Tsjechië, morgen in Praag.

Bondscoach Marco van Basten is vandaag met een groep van twintig spelers vertrokken. Dat is één meer dan hij van plan was. Er staat nog een vraagteken achter de naam van rechtsback Jan Kromkamp die deze week geblesseerd raakte aan zijn enkel. Een andere kwetsuur overigens dan waaraan hij vorig seizoen is geopereerd. Als de aanwinst van Villarreal niet kan spelen, neemt Nigel de Jong hoogst waarschijnlijk zijn plek in.

Van Basten gaf aan dat hij in elke linie de naam van een speler heeft geschrapt. In het geval van Bouma was dat min of meer noodgedwongen: de speler van Aston Villa had deze week wat liesklachten.

Het blessureleed bij de Tsjechen is vele malen groter. Het team van bondscoach Karel Brückner mist de lange spitsen Koller en Lokvenc. Daarnaast ontbreekt linksback Jankulovski en is het onzeker of Smicer en Baros meespelen.

Van Basten beschouwt de ploeg desondanks als een zware tegenstander. ,,De Tsjechen hebben altijd spelers van hoog niveau. Dat bleek wel op het Europees kampioenschap in Portugal waar ze met een B-ploeg toch wonnen van Duitsland. Hun teamspirit is altijd goed. Ik bereid me dan ook voor op een zware wedstrijd.''

Gezien de trainingen van de afgelopen dagen in Katwijk staat het basisteam van Nederlands elftal nagenoeg vast. In het doel Van der Sar. De achterste linie wordt gevormd door Kromkamp (indien fit), Boulahrouz, Opdam en Van Bronckhorst. Het middenveld bestaat uit Landzaat, Maduro en Van der Vaart. In de frontlinie Kuijt, Van Nistelrooy en Robben.

De teruggekeerde Edgar Davids zei gisteren ervan uit te gaan dat hij begint op de reservebank.

In tegenstelling tot de thuiswedstrijd zal Oranje niet met drie verdedigers opereren. Van Basten legde gisteren uit dat het voor een niet ingespeeld eltal makkelijker is om met drie dan met vier spelers in de laatste linie te spelen. Toch houdt hij voortaan vast aan het 4-3-3-systeem.

De bondscoach erkende dat hij eergisteren een binnenbrandje heeft geblust. Op de training werd Ruud van Nistelrooy voortdurend fel op de huid gezeten door de jonge Ron Vlaar. De verdediger van AZ won bijna elk duel van de spits van Manchester United. Van Nistelrooy reageerde zijn frustratie af met een `knietje'. Hij moest vervolgens zijn excuses aanbieden aan Vlaar en de gehele selectie. Van Basten streng: ,,De trainingen verlopen vaak op het scherpst van de snede en dan kan zoiets gebeuren. Maar het is wel belangrijk dat je oprecht en met respect met elkaar om blijft gaan.''