Klassiek Radio 4 uit ether voor jong FunX

De radiozender Radio 4, die klassieke muziek uitzendt, moet in de ether plaatsmaken voor de nieuwe jongerenzender FunX. Dit overweegt de raad van bestuur van de Publieke Omroep. Er is een gebrek aan FM-frequenties; Radio 4 zou het minst afhankelijk zijn van luisteraars via de auto- of de transistorradio. De meeste luisteraars krijgen Radio 4 via de kabel,

Bij het NPS-programma Viertakt, dat op Radio 4 uitzendt in de ochtend- en avondspits, wordt het voornemen van de raad van bestuur beschouwd als een sterfhuisconstructie: met minder luisteraars via de ether zou uiteindelijk ook de hele klassieke programmering het loodje leggen.

Peter Janssen, coördinator klassiek van de NPS: ,,Volgens onze cijfers zit tijdens de spits een derde van onze luisteraars in de auto. We worden bedolven onder de mailtjes van verontruste luisteraars, die ons volgen via de wekkerradio of op een radiootje in de keuken of de tuin.''

In de ochtendspits volgt 9 procent van de Radio 4-luisteraars de uitzending in de auto. Bij de zenders Radio 1, 2 en 3 is dat achtereenvolgens 13, 23 en 26 procent, aldus een woordvoerder van de raad van bestuur. Door het schrappen van de FM-frequentie zouden tussen de 6.000 en 9.000 luisteraars Radio 4 niet meer kunnen volgen.

Bestuurslid Biermans van de Publieke Omroep liet in een interview op Radio 4 weten dat luisteraars de publieke klassieke zender ook kunnen volgen via internet, satelliet en DAB (digitale etherradio). DAB-radio staat in Nederland in de kinderschoenen en heeft nog een beperkt bereik.

Het is de vraag of oudere doelgroep van Radio 4 (de helft van de luisteraars is ouder dan 65) zijn weg naar het web weet te vinden. ,,Wellicht is dat medium beter geschikt voor jongeren'', liet Biermans in Viertakt weten. De raad van bestuur gaat eerst onderzoeken of de FunX-doelgroep wel gebaat is bij een FM-frequentie en neemt begin 2006 de beslissing.

Schaarste aan FM-frequenties is een tijdelijke zaak, vindt Biermans. ,,Over een paar jaar is deze discussie niet meer nodig omdat digitale radio dan genoeg verspreid is in Nederland.''

,,Tegen die tijd zijn we ons bestaansrecht kwijt'', vreest Peter Janssen van Radio 4.