Kamer wil IVF terug in basispakket

Reageerbuisbevruchting moet weer volledig vergoed worden. Dit vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) heeft echter grote bezwaren.

CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en SP staan erop dat de minister de eerste behandeling van in vitro fertilisatie (IVF) weer opneemt in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Momenteel vergoeden zorgverzekeraars alleen de tweede en derde behandeling.

In 2004 werd de eerste behandeling uit het basispakket gehaald. Daarmee wilde Hoogervorst jaarlijks 30 miljoen euro besparen. Nu echtparen zelf de kosten moeten dragen, zijn zij enkele duizenden euro's kwijt. Voor sommige mensen is dat te veel. Zij zien volgens medici om die reden af van IVF.

Minister Hoogervorst noemde gisteren tijdens een overleg met de Kamer als grootste bezwaar, de `heilige afspraak' die hij met zorgverzekeraars heeft gemaakt. De bewindsman heeft verzekeraars toegezegd geen wijzingen meer door te voeren die de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 bemoeilijken. Een polisverandering noemde hij gisteren `totaal onverantwoord'. Zorgverzekeraars Nederland bevestigt dat dit veel complicaties met zich mee zou brengen. De Kamer is het er over eens dat te veel mensen gedupeerd worden nu ze de eerste IVF-kuur zelf moeten betalen. ,,De Kamerleden zullen gezamelijk een motie indienen om dit te regelen'', zegt Kamerlid Vietsch (CDA) desgevraagd. Over het verzet van Hoogervorst zegt zij: ,,Als moties worden aangenomen, behoren ze te worden uitgevoerd.'' Haar PvdA-collega Arib zegt dat verzekeraars niet behoren te bepalen wat er in het basispakket hoort.

De politieke partijen verschillen nog van mening waar het geld voor de IVF-behandelingen vandaan moet komen. De VVD stelt voor om een eigen bijdrage van patiënten te vragen van 500 euro per behandeling. Het CDA wil dat bij vrouwen, als dat medisch mogelijk is, nog maar één embryo in de baarmoeder wordt teruggeplaatst. Daardoor zouden er minder vrouwen zwanger raken van een meerling. Meerlingen vergroten de kans op medische complicaties en dure medische ingrepen. Volgens Hoogervorst levert dat echter onvoldoende op.

Hoogervorst is wel bereid om `medisch noodzakelijke' buikwand- en ooglidcorrecties weer te vergoeden. Ook zegde hij onderzoek toe naar de gevolgen van de bezuinigingen op psychotherapie.