Joods graf vernield op kerkhof Roermond

Op het oude kerkhof in Roermond is een uit 1887 daterend joods graf tot een diepte van ruim anderhalve meter afgegraven. De politie Limburg-Noord is gisterochtend met een onderzoek begonnen. De vernieling is zaterdag gemeld door de Stichting Het Oude Kerkhof. De gemeente, eigenaar van de begraafplaats aan de Weg langs het kerkhof, heeft aangifte gedaan bij de politie.

Op het oude kerkhof, dat niet meer in gebruik is, staan monumentale beelden en grafzerken van historische waarde. Een deel van de begraafplaats is joods en ligt aan de rand van het complex. Het kerkhof wordt volgens een woordvoerder van de politie geregeld bezocht door mensen die aan stadswandelingen deelnemen. Het kerkhof ligt vlakbij het bedevaartsoord Kapel in `t Zand. De naam van de overledene is bij de politie bekend, maar ze wordt niet vrijgegeven.

De woordvoerder van politie vertelt dat er geen aanwijzingen zijn voor racisme. ,,Vast staat in elk geval wél'', legt ze uit, ,,dat er diverse botten van het lichaam zijn verdwenen.'' Wellicht zijn de grafschenners op zoek geweest naar waardevolle voorwerpen in de buurt van het lijk.

De politie heeft de begraafplaats afgesloten voor het publiek. Ze heeft de technische recherche ingezet om onderzoek te doen rond het graf.