Het beeld

,,Dat, en nog veel meer!'', is een zinnetje dat je op een willekeurige televisieavond verschillende keren kunt horen. De bezwerende formule is de bijna verplichte afsluiting van een opsomming van de inhoud aan het begin van een programma. Er is een televisiewijsheid dat de kijker niet te lang naar één onderwerp wil kijken en luisteren, en er dus ook binnen elk programma gezapt moet worden, van de hak op de tak.

Ik noteerde gisteravond voor u een foto van een python die een alligator opat en ontplofte: beide dieren kwamen om het leven (NSE, Talpa). Verder Viola Holt met een Jomanda-achtige microfoon aan haar wang, om uit te leggen dat reiki een soort van foto van je aura is (Thuis, Talpa). Wilma Nanninga, `chef showbusiness' van De Telegraaf, vertelt aan Catherine Keyl (MAX & Catherine) hoe God haar voor een EO-camera aanraakte en dat haar leven veranderde.

Dat, en nog veel meer: president Bush citeert Mohammed B.'s woorden tot Anneke van Gogh als afschrikwekkend voorbeeld in een speech over moslimextremisme (RTL Nieuws, NOS Journaal); mooie close-ups van leden van de `Club van Jongens met Lang Haar' (8 tot 12 jaar) in de verder nogal rommelige documentaire Echte mannen van Menna Laura Meijer (HUMAN); de verzekering van columnist Francisco van Jole aan een geschokte Menno Bentveld, presentator van het populair-wetenschappelijke magazine Nieuwslicht (VARA), dat zijn cavia's echt niet van zijn kinderen houden, maar dat ze alleen maar eten willen; een pleidooi van hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen tegen de monarchie en van televisiepresentatrice Sylvana Simons tegen het economisch en lijfelijk uitsluiten van 95 procent van de wereldbevolking door de rijkste vijf procent, beiden in Barend & Van Dorp (Talpa).

Het is moeilijk nog iets te voelen als je voortdurend met zachte hand in de richting van emoties wordt geleid. En toch schoot ik tussen al het snipperwerk gisteren vol bij een reportage die slechts ten dele over mensen en hun ideeën ging. Nova (VARA/NPS) filmde op een parkeerplaats bij Oosterhout enige tientallen Citroëns DS, zich verzamelend om gemeenschappelijk naar Parijs te worden gereden voor de vijftigste verjaardag van de godin, de snoek, de duikboot, het strijkijzer onder de auto's. Was dit een schoonheidservaring of ontroering over het bestaan van echte passie in onze nog-veel-meer-wereld?

Ik denk het laatste. Vlak daarna kwam Paul de Leeuw met aanvullend bewijsmateriaal dat tv nog niet helemaal geïmplodeerd is. Pauls parenavond (VARA) is een nieuw programma, waarin De Leeuw samen met een wekelijks wisselende gastpresentator optreedt. Gisteren was dat de 79-jarige senator Hannie van Leeuwen (CDA). Die blonk uit door dossierkennis in gesprekjes met actrice Monique van de Ven en schrijver van het kinderboekenweekgeschenk Edward van de Vendel, speelde een partijtje met rolstoeltafeltenniskampioen Jolanda Paardekam en legde uit dat je ook gereformeerd én homoseksueel kunt zijn. Na het wat luidruchtige en oppervlakkig-behaagzieke geschmier met het publiek in Mooi weer, De Leeuw is dit een terugkeer naar de kwaliteiten van PaPaul. En dan mogen er best zes onderwerpen in vijftig minuten doorheen.

    • Hans Beerekamp