Fujimori wil weer president worden

Zodra hij landt op het vliegveld van de Peruaanse hoofdstad Lima, zal hij worden gearresteerd. Maar Alberto Fujimori, oud-president van het Latijns-Amerikaanse land, lijkt dat niet te deren. Gisteren kondigde hij in Japan, waar hij sinds enkele jaren in een zelfverkozen ballingschap leeft, aan mee te zullen doen aan de presidentsverkiezingen van 2006.

Fujimori ontvluchtte Peru in 2000 na een omkoopschandaal. Omdat zijn ouders Japans waren, kreeg hij asiel in Japan en na korte tijd de Japanse nationaliteit. Japan weigerde tot dusver uitlevering van de oud-president, tegen wie inmiddels ook aanklachten wegens fraude en genocide lopen. Hij zou als bevelhebber van de strijdkrachten onder meer betrokken zijn bij twee specifieke massamoorden waarvoor leden van een speciale eenheid van het Peruaanse leger, de Grupo Colina, reeds zijn veroordeeld.

De oud-president, die het land op min of meer dictatoriale wijze regeerde, meent echter dat hij niets heeft misdaan, dat er sprake is van een politieke vervolging en dat de Peruanen dit zullen inzien. Uit opiniepeilingen blijkt dat hij onverminderd populair is: als er nu presidentsverkiezingen zouden worden gehouden, zou Fujimori 18,3 procent van de stemmen krijgen. De steun voor de zittende president Alejandro Toledo is gezakt tot 9,3 procent. Fujimori heeft altijd gezegd ooit terug te willen keren naar Peru. In een telefonisch interview met deze krant zei hij in 2003 zich ,,100 procent Peruaans'' te voelen, want ,,ik was uiteindelijk president''.

De Peruaanse ambassadeur in Tokio heeft laten weten dat zodra de oud-president in zijn oude land aankomt, hij zal worden opgepakt.