Eerste actie van Strafhof in Oeganda

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft voor het eerst arrestatiebevelen uitgevaardigd. Vijf leden van de Oegandese rebellengroep Verzetsleger van de Heer worden gezocht.

Het hoofd van de VN-missie in Congo, de Amerikaan William Lacy Swing, heeft dat gisteren in New York bekendgemaakt. Namen heeft hij niet genoemd.

Het Internationaal Strafhof wilde het nieuws vanmorgen niet bevestigen. Het is mogelijk dat de arrestatiebevelen zijn verzegeld en dat pas mededelingen worden gedaan als de betrokkenen aangehouden zijn. Volgens Swing zijn de arrestatiebevelen gestuurd naar Oeganda, Congo en Soedan. Dat zijn de landen waar de vijf zich waarschijnlijk ophouden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van ,,een historisch moment''. Het Internationaal Strafhof bestaat officieel sinds juli 2002 en is het eerste permanente internationale tribunaal voor oorlogsmisdaden. De Argentijnse hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft opdracht gegeven tot onderzoeken in Congo, Oeganda en de Soedanese regio Darfur. Tot aanklachten was het tot nu toe niet gekomen.

Het Verzetsleger van de Heer is een occulte rebellenorganisatie die al negentien jaar strijdt tegen de regering van president Yoweri Musveni. Ze zegt zich te baseren op de Tien Geboden. Onduidelijk is hoe ze dat rijmt met het vermoorden van duizenden burgers. In de loop der jaren heeft de organisatie meer dan 30.000 kinderen ontvoerd om ze om te scholen tot kindsoldaten of concubines.

De arrestatiebevelen bemoeilijken de pogingen in het noorden van Oeganda om via overleg een einde te maken aan het conflict. De Oegandese regering heeft tot nu toe vergeefs geprobeerd om de rebellen met militaire middelen uit te schakelen. President Museveni wordt verweten dat hij nooit serieus heeft geprobeerd tot een vredesakkoord te komen met de rebellen. Hij heeft de rebellen wel herhaaldelijk amnestie aangeboden. Die mogelijkheid heeft hij niet meer nu het Internationaal Strafhof de arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd.

Human Rights Watch hoopt dat het Strafhof zich niet beperkt tot misdaden tegen de menselijkheid die begaan zijn door de rebellen, maar ook de misdrijven aanpakt die door het Oegandese leger zijn bedreven. De vraag is of Oeganda aan zo'n uitbreiding van het onderzoek zal meewerken.

Rebellenleider Jospeh Knoy zou zich volgens de laatste berichten ophouden in het zuiden van Soedan. Zijn adjudant. Vincent Otti, is vorige maand naar Congo gevlucht. De Congolese regering heeft deze week honderden soldaten op hem afgestuurd.