Economische groei bezorgt China kopzorgen

De Chinese economie groeit, maar zelfs sommige Chinezen zeggen dat dit niet alleen maar positief is. Het Aziatische land zal dit jaar waarschijnlijk een handelsoverschot hebben van 100 miljard dollar (82,4 miljard euro), drie keer zoveel als in 2004. Het Chinese ministerie van Handel maakte dat gisteren bekend.

Het oplopende handelsoverschot zorgt wel voor toenemende spanningen met de Verenigde Staten. China's export groeit met 30 procent, tegenover een importgroei van `slechts' 18 procent.

Amerikaanse producenten vinden al jaren dat China zijn export onrechtmatig stimuleert door de koers van de munteenheid, de yuan, kunstmatig laag te houden. Volgens Amerikaanse lobbygroepen ligt de koers van de yuan ook na de opwaardering in juli nog steeds bijna 40 procent onder zijn echte marktwaarde.

Verrassender is dat ook de gouverneur van de centrale bank, Zhou Xiaochuan, na het bekend worden van het handelsoverschot zijn bedenkingen uitte over China's huidige monetaire beleid. ,,Het bekijken of de wisselkoers redelijk en in balans is, is een zaak geworden dat we zo snel mogelijk moeten onderzoeken, onderkennen en oplossen'', zo zei Zhou vandaag tegenover het gezaghebbende financiële blad Caijing. Zhou wees erop dat China de eigen binnenlandse consumptie sterker moet stimuleren om het handelsoverschot te verkleinen. ,,Een zwakke binnenlandse vraag zal het handelsoverschot verder doen oplopen, en dat willen we niet.'' Hij zei dat in de meeste wereldeconomieën de invloed van de binnenlandse vraag op de handelsbalans veel groter is dan de invloed van de wisselkoers.

De binnenlandse consumptie groeit wel, maar niet zo snel als de overheid wil. Burgers zetten hun geld liever op de bank dan dat ze het uitgeven, omdat zij een buffer willen hebben om ziektekosten en de studie van hun kinderen te kunnen betalen. Vermoedelijk zal de binnenlandse consumptie pas echt groeien als China een goed werkend sociaal vangnet krijgt.