ECB bereidt markt voor op rentestap

De rente in de eurozone kan op korte termijn worden verhoogd als de stijgende energieprijzen leiden tot een meer algemene en bredere toename van de inflatie in het eurogebied.

Dit blijkt uit uitlatingen van de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. De centrale bankier sprak gisteren na de tweewekelijkse vergadering van de ECB in Frankfurt van een `sterke waakzaamheid' bij de centrale bankiers.

De laatste maal dat Trichet zich in zulke sterke bewoordingen uitliet was in oktober vorig jaar, toen de ECB eveneens scherp lette op mogelijke inflatoire effecten van een piek in de olieprijs. De Europese Centrale Bank houdt het voornaamste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, al meer dan twee jaar op 2 procent. ,,Wij zullen handelen als dat nodig is, op elk willekeurig moment,'' aldus de president van de ECB.

Op de financiële markten was rekening gehouden met een strengere toon van de ECB, maar de bewoordingen van Trichet kwamen toch als een verrassing. De euro steeg na Trichets uitlatingen met ruim 1 procent tegenover de Amerikaanse dollar en noteerde vanmorgen 1,2154 dollar per euro. Op de obligatiemarkt gingen de effectieve rentes van korter lopende obligatieleningen omhoog, en de aandelenkoersen daalden fors, met name in Parijs en Frankfurt. Eerder deze week bleek uit uitlatingen van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank dat daar het voornemen heerst om door te gaan met de ingezette reeks van renteverhogingen om mogelijk oplevende inflatie in te dammen.

Volgens voorlopige gegevens is de inflatie in de eurozone in september uitgekomen op 2,5 procent. Dat is ver boven het doel van ten hoogste 2,0 procent dat de ECB formeel nastreeft. Als energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend is de inflatie overigens fors lager. ECB-topman Trichet zei dat een renteverhoging onderwerp van gesprek was in de bestuursvergadering van de ECB, maar dat uiteindelijk toch is besloten het niet te doen. Als de ECB de rente inderdaad verhoogt, dan zou het de eerste maal zijn sinds vijf jaar dat de rente in de eurozone wordt opgeschroefd.

De Bank of England, de Britse centrale bank, hield zijn officiële rentetarief gisteren na afloop van zijn vergadering op 4,5 procent.

CENTRALE BANK pagina 11