Dreiging New York

In de Amerikaanse stad New York geldt sinds gisteren een verhoogde staat van paraatheid nadat er een ,,geloofwaardige terreurdreiging'' is ontvangen. Het zou gaan om een aanslag op het metrosysteem van de stad die ,,in de komende dagen zou worden gepleegd'', aldus burgemeester Michael Bloomberg.

Tegenover nieuwszender CNN verklaarden opsporingsfunctionarissen dat de terreurdreiging verband houdt met de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Er zouden inmiddels Irakezen zijn gearresteerd. Volgende week wordt in Irak een referendum over een nieuwe grondwet gehouden.

De Amerikaanse president George Bush zei gisteren in een toespraak dat de VS ,,nooit zullen terugkrabbelen, ons nooit gewonnen zullen geven en nooit iets anders zullen accepteren dan de totale overwinning''.

Hij gaf aan te beseffen dat een deel van de Amerikanen – uit de jongste peilingen blijkt 68 procent – ontevreden is met de manier waarop de oorlog in Irak verloopt. ,,Er is altijd de verleiding om in het midden van een gevecht de rust op te zoeken.'' Bush riep op niet toe te geven aan dit verlangen: ,,Oorlogen worden niet gewonnen zonder offers.''

De president legde opnieuw een direct verband tussen Irak en Al-Qaeda. ,,De terroristen beschouwen Irak als het front in de oorlog tegen de mensheid. Wij moeten Irak zien als het front in onze oorlog tegen terrorisme.'' Hij verwierp de kritiek dat de VS aanslagen uitlokken door in Irak te blijven: ,,We waren op 11 september 2001 niet in Irak en Al-Qaeda viel ons toch aan.''

In zijn toespraak verwees Bush ook naar Nederland: ,,In een rechtszaal in Nederland wendde de moordenaar van Theo van Gogh zich tot de rouwende moeder en zei `Ik voel uw pijn niet omdat ik geloof dat u een ongelovige bent'.'' In werkelijkheid zei Mohammed B. tegen Van Goghs moeder dat hij niet met haar meeleefde. ,,Dat kan ik niet. Ik weet niet hoe het is om een kind te verliezen dat je met zoveel pijn en tranen op de wereld hebt gebracht. Deels komt dat doordat ik geen vrouw ben. Deels kan ik niet met u meevoelen omdat u een ongelovige bent. U kan, u mag me dat aanrekenen.''