Cadeautje of geld voor mijden spits

Rijkswaterstaat zoekt duizend automobilisten die tegen een vergoeding van twee tot vijf euro de ochtendspits op rijkswag A12 tussen Zoetermeer en Den Haag willen mijden. Ook kunnen ze ervoor kiezen om in ruil voor het dagelijkse mijden van de autosnelweg een cadeautje te ontvangen – een apparaatje met actuele verkeersinformatie.

De proef, die volgend voorjaar van start gaat en drie maanden gaat duren, moet uitwijzen in hoeverre het beloningssysteem de files in Nederland kan terugdringen. Als de proef succesvol verloopt, wil Rijkswaterstaat het systeem landelijk invoeren op plaatsen waar wegwerkzaamheden plaatsvinden. De komende jaren vindt een meer dan gemiddeld aantal werkzaamheden plaats.

De controle op het mijden van de autosnelweg is nog onderwerp van onderzoek. Er wordt gedacht aan een chip in de voorruit, apparatuur langs de kant van de weg, of het volgen van automobilisten via hun mobiele telefoon. De deelnemers aan de proef zullen vooraf een ,,soort contractje'' moeten tekenen. De kosten voor het plan bedragen ,,vermoedelijk enkele tonnen'', zo stelt een woordvoerder van Wegen naar de Toekomst, het innovatieprogramma voor de weg van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Rijkswaterstaat werkt in deze proef mee met bestuurders in de regio Haaglanden, en met verkeerskundigen van de TU Delft en gedragswetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Er is gekozen voor het traject tussen Zoetermeer en Den Haag, omdat dit weggedeelte erg druk is, en ook omdat er veel interesse van bestuurders is om op creatieve manier iets aan files te doen, aldus de woordvoerder.