`Britse diplomaat schreef stukken Shakespeare'

Volgens twee Britse wetenschappers zijn de toneelstukken van William Shakespeare niet door hemzelf geschreven, maar door de rijke Britse grootgrondbezitter en diplomaat Sir Henry Neville (1562-1615).

Het is niet voor het eerst dat een ander dan Shakespeare wordt genoemd als de schrijver van zijn toneelstukken. Al eeuwenlang hebben deskundigen eraan getwijfeld of de nauwelijks geschoolde Shakespeare – de zoon van een eenvoudige handschoenenmaker – wel kon beschikken over de grote eruditie die nodig was om zijn toneelstukken te schrijven. Ook is er zeer weinig bekend over het leven van Shakespeare, tijdens zijn leven werd zelfs geen portret van hem gemaakt. Dit zou wijzen op een mystificatie.

De wetenschappers Brenda James en William Rubinstein denken nu dat spookschrijver Neville Shakespeare als `zetbaas' gebruikte omdat hij als diplomaat niet wilde worden gezien als schrijver van politiek gevoelige en controversiële toneelstukken. In de stukken komen veel van Neville's koninklijke en andere voorouders voor. Een tastbaar stuk bewijsmateriaal is een notitie met details die in het stuk Henry VIII gebruikt zijn. Verder stellen James en Rubinstein dat de stijl en woordkeus in de brieven van Neville treffende overeenkomsten vertonen met die van Shakespeare. Ook noemen zij een al lang bekend document in het handschrift van Neville en met diens naam erop, waarop zeventien pogingen zijn gedaan de handtekening van Shakespeare na te maken.