Bert van de Meijs gokt op afwijkende verkoopcijfers

De Winnaar van Bert van der Meij en Siebe Wobbes dateert al uit de jaren tachtig, maar toen was het een kort verhaal. Later verscheen een zwart-wituitgave van het huidige verhaal op groot formaat, en nu is er dan eenuitgave in kleur en meteen een vervolg erop. De ontstaansgeschiedenis van De Winnaar en een gedetailleerde beschrijving van zijn werkwijze staat in een begeleidend dossier. Daar staat ook een kleine afbeelding van een oorspronkelijke `commerciële' cover afgedrukt. Die is vervangen door een afwijkend omslag `met opnieuw de kans op afwijkende verkoopcijfers'.

De relativerende humor waarmee hij over zijn succes spreekt, is kenmerkend voor Van der Meij en ontbreekt ook niet in De Winnaar. In het eerste deel maken we kennis met een dorpje midden in een woestijn, waar elk jaar een raar soort wedstrijd plaatsvindt. Een groep waaghalzen rijdt met een auto van een heuvel door het stadje tot net over het spoor. Het doel is zo kort mogelijk voor een passerende trein langs te rijden.

Van der Meij heeft dit gegeven opgerekt met een lange introductie van een aantal dorpsbewoners. Die krijgen elk een eigen kleur, die telkens als ze op een pagina voorkomen, terugkeert. Gecombineerd met de woestijnkleur van het dorpje levert dat schitterende platen op. De `race' is over een paar pagina's uitgesmeerd, waardoor de spanning wordt opgebouwd. Elke keer als een kandidaat een poging waagt, wordt hij begeleid door een speaker wiens tekst, evenals het lawaai van de naderende trein, in grote blokletters over de pagina's staat. Samen met Van der Meijs grove inkting en de brede, cinemascopeachtige kaders maken dit het lezen van De Winnaar tot een voor stripbegrippen zeldzame, fysieke ervaring.

Het vervolg is op dezelfde manier vormgegeven, maar steunt meer op een verhaal, hoe absurd dit ook is. De trein rijdt ditmaal niet op tijd, wat zou samenhangen met de conjunctie van de planeten.

Bert van der Meij en Siebe Wobbes: De Winnaar 1, Daar gaat ie (De Winnaar 2, Het is tijd, zonder Siebe Wobbes), Sherpa en Oog&Blik, 40 blz, €12,50

    • Gerard Zeegers