Beatles

In zijn column (Cultureel Supplement 30 september) pleit H.J.A. Hofland ervoor om belangrijke politieke gebeurtenissen uit de recente geschiedenis te koppelen aan pophits die indertijd populair waren – als een geheugensteuntje. Helaas stapelt zijn Beatles-voorbeeld fout op fout. Ik noem maar wat:

Ten tijde van de Cuba-crisis (eind oktober 1963) was de courante hit-single van The Beatles het nummer `She Loves You'. Nederland had op dat moment nog geen Top 40, die startte in de eerste week van 1965. In de maandelijkse hitparade van het tijdschrift Muziek Express haalde `She Loves You' als hoogste notering nummer 6. Het kwam de ME-lijst binnen in januari 1964 en was de eerste Nederlandse hit voor The Beatles. Ten tijde van de Cuba-crisis waren The Beatles als hit-fenomeen in Nederland dus nog onbekend. Het nummer `Strawberry Fields Forever' (niet: Strawberry Hills Forever) is in februari 1967 uitgebracht en bereikte in Nederland de eerste plaats van de Top 40 (en dus niet nummer drie). Hofland verwart het Beatles-nummer met een hit uit 1956 van Fats Domino, `Blueberry Hill', dat pas twintig jaar later, in 1976, in Nederland een hit werd.

Zo blijkt maar weer dat het geheugen niet betrouwbaar is en de noodzaak van verplicht geschiedenenisonderwijs des te prangender.

    • Alfred Bos