AIVD laptop gestolen uit trein

Een medewerker van inlichtingendienst AIVD is in de eerste helft van 2004 een laptop van de dienst kwijtgeraakt in de trein. De computer is nooit meer teruggevonden.

Dat heeft de AIVD bevestigd. Volgens de inlichtingendienst ging het om een medewerker van de afdeling die zich bezighoudt met beveiliging van personen.

De laptop is in de trein ,,ontvreemd'', aldus een woordvoerder. Volgens hem stonden er geen vertrouwelijke gegevens op de laptop, uitsluitend applicaties: ,,Als we een computer aan een medewerker meegeven, staan daar nooit vertrouwelijke gegevens op.'' Volgens de AIVD is de computer voor de verstrekking aan de medewerker nog gecontroleerd.

Het verlies van de laptop kwam gisteren aan het licht tijdens de rechtszaak tegen Outman Ben A., de AIVD-medewerker die ervan wordt verdacht geheime documenten te hebben `gelekt'.

Advocaat Britta Böhhler stelde dat uit ,,eigen onderzoek'' naar voren was gekomen dat een medewerker van de AIVD een laptop was kwijtgeraakt in de trein.

De AIVD laat weten dat de medewerker en de laptop niet betrokken waren bij onderzoek naar terrorisme. De medewerker heeft een reprimande gekregen.

Vandaag hield de rechtbank Outman Ben A. de stukken uit zijn strafdossier voor. Zo zou hij geheime documenten hebben doorgespeeld aan twee verdachten in de `Hofstadgroep', naar `targets' van een netwerk van radicale moslims in Utrecht en naar een bekende die contact had met medewerkers van de Arabisch-Europese Liga (AEL). Tijdens verhoren heeft Ben A. alle beschuldigingen ontkend, tijdens het proces beriep de 35-jarige Nijmegenaar zich op zijn zwijgrecht.

Gisteren bleek dat het proces opnieuw vertraging heeft opgelopen. Drie AIVD-getuigen bleken vanwege ,,problemen rondom de verhoren'' niet te zijn gehoord.

Na het voorhouden van de stukken zal het proces tegen de voormalige AIVD-tolk worden voortgezet op woensdag 30 november.