ABP loopt schade op bij Delphi

Pensioenfonds ABP heeft een schade geleden van 14 miljoen dollar (11,7 miljoen euro) op haar belegging in het Amerikaanse bedrijf Delphi. Het pensioenfonds voor ambtenaren heeft samen met andere partijen de maker van auto-onderdelen voor de rechter gedaagd en overweegt ook zaken aan te spannen tegen de Amerikaanse concerns AIG en Merck.

Delphi heeft zich volgens ABP schuldig gemaakt aan illegale boekhoudpraktijken door tussen 1999 en 2002 schroot te verkopen, als winst op te voeren en daarna terug te kopen. De winst van het bedrijf is daardoor 440 miljoen dollar (367 miljoen euro) te hoog voorgesteld.

ABP, het pensioenfonds voor 2,2 miljoen Nederlandse ambtenaren, heeft Delphi aangeklaagd. Samen met twee pensioenfondsen uit Oklahoma en Mississippi en het Oostenrijkse Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft. De vier partijen zijn de sturende aanklagers in de class-action zaak tegen Delphi ook een aantal kleinere investeerders meedoen. De omvang van de claim tegen Delphi is onbekend, maar Rene Maatman, hoofd juridische zaken bij het ABP, zei dat de schade voor ABP wordt begroot op 14 miljoen dollar.

ABP trof eerder dit jaar nog een miljoenenschikking met het Amerikaanse mediaconcern Time Warner over boekhoudkundige malversaties in 2000. De omvang van de schikking is niet bekend, maar ABP heeft gezegd dat het bij de belegging in Time Warner een schade heeft geleden van 190 tot 200 miljoen dollar.

ABP overweegt ook – op eigen gelegenheid – rechtszaken aan te spannen tegen farmacieconcern Merck en verzekeraar AIG. Merck heeft grote problemen rond het medicijn Voixx en AIG raakte vorig jaar verstrikt in een boekhoudaffaire.