25.000 keer prikken in Hollandse vazen

Vier vazen heeft de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius ontworpen voor meubelgigant Ikea. Dit bedrijf nodigt jaarlijks een aantal ontwerpers van buiten het bedrijf uit om verrassende producten te bedenken. Dit jaar luidde de opdracht: `geef een nieuwe draai aan oude tradities'.

Jongerius leverde ook tekeningen voor meubels en lampen in, maar Ikea koos voor haar vazen. Het bedrijf bestelde 100.000 exemplaren. De ontwerpster hield haar hart vast: ,,Je ziet zoveel zielloze massaproducten. Zonder detail, afgemeten en helemaal volgens economische richtlijnen gemaakt''. Gelukkig, zegt ze, bleek haar bezorgdheid ongegrond.

In China mocht ze zelf de productie in goede banen leiden. Haar voorliefde voor ambachtelijk handwerk liet zich goed combineren met massaproductie, stelde ze vast. In een vaas van wit porselein wilde ze honderden gaatjes in bloemenpatronen, handwerk dat de Chinese productiemedewerkers 25.000 keer moesten herhalen. ,,Dat deden ze eerst veel te netjes.''

Een terracotta vaas vol deukjes vereiste net zoveel handwerk. De honderden holtes in de vaas moesten alle worden ingekleurd. ,,Wat in Europa nooit meer kan door ons hoge arbeidsloon, kan wel in China. Die mogelijkheid wilde ik uitbuiten'', aldus Jongerius.

De ontwerpster, die net een paar pallets van haar eigen vazen heeft besteld, is blij met de kennis die ze opdeed. Hoe prijsverschillen ontstaan. Dat een vaas met `Hollandse afmetingen' slecht verkoopt in landen waar bloemen veel duurder zijn.

,,Ik heb de regels van het spel geleerd'', concludeert ze na haar eerste samenwerking met een multinational.

De vazen kosten 34,95 euro.