Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

www.nrc.nl

Chatbots. In de nieuwe aflevering van de rubriek Beet schrijft Herbert Blankesteijn op www.nrc.nl/rubrieken over chatbots, robots op internet die optreden als gesprekspartner. En die daarvoor ook prijzen kunnen winnen. ,,De winnaar van de jaarlijkse Loebner Prize is Jabberwacky. Of eigenlijk is er geen winnaar: Jabberwacky kreeg een bronzen medaille als de beste van het veld. De eigenlijke prijs is voor het vijftiende achtereenvolgende jaar niet uitgereikt. De Loebner Prize is de prijs voor een chatbot die vier daartoe aangestelde menselijke panelleden in de waan kan brengen en houden dat hij zelf menselijk is. De conversatie gaat via het beeldscherm. Het is een vorm van Turing Test - de Britse computergeleerde Alan Turing heeft ooit geponeerd dat een machine intelligent genoemd moet worden als hij in zijn uitingen niet van een mens te onderscheiden valt. Bij de Turing Test krijgt een mens via het computerscherm twee gesprekpartners en moet hij bepalen wie van de twee de computer is.''

Filmvragen. Oud-filmredacteur Hans Beerekamp beantwoordt op www.nrc.nl vragen van lezers over film en televisie. In de nieuwe aflevering gaat het over bioscoopladders van vóór 1980, verloren gewaande films en of de tv-serie The Singing Detective ooit in Nederland verkrijgbaar wordt. ,,Enige verwarring over de fameuze, door Dennis Potter geschreven, televisieserie kan ontstaan door een onlangs uitgekomen bioscoopversie. Die is in alle opzichten inferieur, dus ga ik uit van de tv-serie. Die is in Nederland niet met ondertitels uitgebracht op dvd, maar wel op de vaste internationale websites te bestellen.''