Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

WAT DOEN DE KINDEREN?

Varen

Kinderen die in de Kinderboekenweek én voorgelezen willen worden én willen varen kunnen zondag 9 oktober mee met de Armando Museumboot. De gids aan boord, Trudie Favié, leest voor uit de sprookjes, verhalen en gedichten van de kunstenaar Armando. En omdat het thema van de Kinderboekenweek Magie is, wordt er ook verteld over Takke de Tovenaar, een boek van Armando uit 1997. Na afloop kunnen kinderen ook de expositie van Armondo Betekende Werken bekijken en werken van de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer.

Vaartocht met de Armando Museumboot op zo 9 okt; vertrek om 14u bij de Waterlijn, Krommestraat 5, Amersfoort. Deelname kinderen €4, volw €6. Res 033-4614088.

Illustreren

Waarom een buitenboordmoter eenzaam is. Over de magie van taal en haar boek vertelt schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen, winnaar van een Zilveren Griffel dit jaar, zaterdag 8 oktober om 11u bij Donner Boeken (vanaf 8 jaar). Om 14u30 komen de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk Edward van de Vendel en illustratrice Fleur van der Weel. Van 14u30 tot 15u30 geeft Fleur van der Weel ook een workshop tekenen en natuurlijk signeren ze allebei hun werk (vanaf 6 jaar). Woensdag 12 oktober zijn er allerlei activiteiten voor kleuters met een quiz, voorlezen en een tekening maken olv de makers van Mijn eerste Van Dale. Ook geven ze uitleg aan ouders.

Joke van Leeuwen op za 8 okt 11u, Edward vd Vendel/Fleur vd Weel 8 okt 14u30 en wo 12 okt Mijn eerste Van Dale bij Donner Boeken, Lijnbaan 150, Rotterdam. Toegang gratis res 010-2175247 of kinderboek@donner.nl

Thee drinken

Boven de Utrechtse Kinderboekhandel is er op zaterdag 8 oktober limonade, thee en cake als schrijfster Vivian den Hollander gaat vertellen en voorlezen uit haar boeken Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc en Vandaag ben ik een tovenaar. In het Utrechtse stadhuis zijn ook de echte illustraties bij het boek Grimm van Charlotte Dematons te zien.

Vivian Den Hollander op za 8 okt van 10-12u30 in de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10. Toegang gratis.

Goochelen

De muziekschool laat magische gedichten op muziek zweven, goochelaars (o.a. Sylvia Schuyer) laten hun trucs zien en er is ook een goochelaar bij wie alles fout gaat. Op het Groot Kinderboekenfeest op zondag 9 oktober in de bibliotheek van Amstelveen kunnen kinderen ook zelf aan de gang in een KinderKunstWorkshop. Schrijfster Vivian den Hollander (van o.a. Goal) heeft haar illustratoren meegenomen en tekenaar Natascha Stenvert vertelt over haar speciaal voor de Kinderboekenweek gemaakte Kolletje.

Kinderboekenfeest op zo 9 okt om 12u15 voor kinderen tussen 4-12 jaar in de bibliotheek Amstelveen, Stadsplein 102. Inl 020-6414126 of www.bibliotheek-amstelveen.nl

Heksenlied zingen

Op het Magisch Haarlems Kinderboekenfeest, zondag 9 oktober, speelt Wijnand Stomp zijn theatervoorstelling Kapitein Codjo en de orkaanzee, bekende schrijvers en illustratoren vertellen en signeren op de boekenmarkt. Kinderen kunnen het Magisch Ganzenbordspel spelen, een toverfoto laten maken, de toekomst laten voorspellen en een heksenlied of totemdier tekenen. Ook zijn er prijzen voor het beste ingezonden verhaal en het mooist verklede kind. Er is ook een aparte voorstelling voor de kleintjes door Jet Boeke.

Haarlems Kinderboekenfeest op zo 9 okt van 12u30-14u45 voor kinderen van 6-12 jaar in de Toneelschuur, Lange Begijnstraat 9, Haarlem. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

Niet bang meer zijn

Gouden Griffel-winnaar Guus Kuijer vertelt zelf over zijn bekroonde boek Het boek van alle dingen, begeleid door het Elektra Kamerkoor, op vrijdag 7 oktober in Jeugdtheater de Krakeling, Amsterdam. De vertelvoorstelling gaat over hoe geluk begint met niet bang meer zijn.

Het boek van alle dingen op vr 7 okt 19u30 Jeugdtheater de Krakeling, Nwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Res 020-6245123 of kassa@krakeling.nl

Naar bal gaan

Kinderen die naar een Toverboekenbal door Draaitafeltovenaars willen kunnen zondag 9 oktober terecht in de Haagse Bibliotheek. Ook ontvangt Rik uit Sesamstraat de schrijvers Sjoerd Kuyper, Tjibbe Veldkamp, Kees de Boer en Mary Schoon. Rik treedt zelf ook op en er is een sprookjesgoochelaar.

Kinderboekenfeest 9 okt om 13u voor kinderen tussen 4-12 jaar Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag. Inl 070-3534462 of www.bibliotheekdenhaag.nl

Op avontuur gaan

Ontmoet de professoren Lindelauf en van de Vendel, ga naar de workshop elfenmutsen en tovenaarshoeden maken, betoverde dieren, schminken of ga gewoon naar de film. Op de Delftse Boekenbende op zondag 9 oktober wordt het Doelenplein en omliggende locaties omgetoverd tot het Plein van de Betovering. En natuurlijk is er ook een grote boekenmarkt en een vertelacademie.

Delftse Boekenbende op zo 9 okt vanaf 12u in Theater de Veste en omgeving, Doelenplein, Delft. Inl www.delftseboekenbende.nl of 015-2121312

Doorzagen

In de `Magische toverschool professor Mordegaai' in Theatrum Anatomicum in de Amsterdamse Waag laat de beroemde illusionist Arnold Jan Scheer alias professor Mordegaai Mardoek dingen verdwijnen, verschijnen en doorzagen op zaterdag 8 oktober.

Za 8 ok 14u de Magische toverschool professor Mordegaai voor kinderen vanaf 5 jaar in Theatrum Anatomicum in de Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam. Res kaartjes à €6,50 bij 020-4274407 of in de winkel van Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt 11.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl