Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN-gezant is klaar met Kosovo-verslag

Kai Eide, speciaal gezant van VN-secretaris-generaal Kofi Annan voor Kosovo, heeft Annan in New York zijn bevindingen over de democratisering van Kosovo overhandigd.

Daarmee is een nieuwe stap gezet op weg naar onderhandelingen over de staatkundige toekomst van Kosovo.

Over de inhoud van Eide's rapport is niets bekend, maar volgens de Servische media heeft hij op het laatste moment nog wijzigingen in de tekst aangebacht. Annan zei bij de overhandiging ,,waarschijnlijk'' de Veiligheidsraad van de VN te zullen adviseren nu te beginnen met onderhandelingen over de toekomstige status van Kosovo. Hij zei niet wanneer hij die aanbevelingen zou doen, behalve dat dat ,,spoedig'' zal gebeuren.

De Noorse diplomaat Eide werd eerder dit jaar door Annan naar Kosovo gestuurd om er te bekijken hoe het gesteld is met de voorwaarden waaraan de regio moet voldoen voordat kan worden gepraat over de staatkundige toekomst. Die voorwaarden gaan over de democratisering, de bescherming van minderheden, de bevordering van de economische ontwikkeling, de terugkeer van vluchtelingen, de vestiging van de rechtsstaat, vrijheid van beweging en de bescherming van eigendomsrechten.

In het overleg over de toekomst van Kosovo gaat het om de vraag of het, zoals de Kosovo-Albanese meerderheid wil, volledig onafhankelijk moet worden of, zoals de Serviërs willen, deel moet blijven uitmaken van Servië. In kringen van de internationale gemeenschap wordt rekening gehouden met een derde variant: een voorwaardelijke onafhankelijkheid. In die variant zou Kosovo nominaal onafhankelijk worden, zij het onder auspiciën van een internationaal bestuur. Sinds de Kosovo-oorlog van 1999 wordt de regio al bestuurd door de VN en is er een internationale vredesmacht gelegerd, KFOR. In de optie van de `voorwaardelijke' onafhankelijkheid blijven een internationaal bestuur – al dan niet een VN-bestuur – en een internationale vredesmacht in elk geval voorlopig voortbestaan.

De Kosovo-gezant van de Servische regering, Sanda Rasković-Ivić, zei gisteren dat Belgrado zich ,,met alle kracht'' zal blijven verzetten tegen ,,de voorwaardelijke of onvoorwaardelijke onafhankelijkheid'' van Kosovo. Volgens haar zijn de VN nu al uit op voorwaardelijke onafhankelijkheid.