Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Veel hartpatiënten blijven roken

Van de rokers die met het ziekenhuis worden opgenomen na een hartaanval, pijn op de borst of voor een behandeling aan de kransslagaders, blijft de helft roken. Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder meer dan vijfduizend hartpatiënten dat Rotterdamse cardiologen vandaag publiceerden in het European Heart Journal. Bijna alle patiënten hadden het advies gekregen om met roken te stoppen. In Nederland waren relatief veel volhoudende rokers: 58 procent van de rokende patiënten ging daarmee door. In Spanje stopten de meeste rokende patiënten. Vooral ouderen en hoog opgeleiden slaan het advies tot stoppen in de wind. Er waren geen verschillen tussen mannen en vrouwen. De patiënten die een hartaanval hadden gekregen, namen de adviezen van de doktoren het meest serieus. Mensen die de adviezen niet opvolgden leefden sowieso ongezonder dan de stoppers. Eenzelfde soort onderzoek werd vijf jaar eerder ook al uitgevoerd, met hetzelfde resultaat.