Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

Terreinauto uit China is volgens Duitsers wél veilig

De Chinese terreinauto Jiangling Landwind is wél veilig. Dat blijkt uit een recente crashtest die het Duitse keuringsinstituut TÜV heeft uitgevoerd voor importeur P. Bijvelds. Vorige maand meldde de ANWB dat de Chinese auto levensgevaarlijk zou zijn. Dat was gebleken na een crashtest. Een frontale botsing met een snelheid vanaf 64 kilometer zou de bestuurder volgens de ANWB niet overleven. De ANWB eiste een verbod op de Landwind. Bijvelds liet naar aanleiding van de test van de ANWB een eigen proef in Duitsland uitvoeren. Het gaat volgens de importeur om de officiële Europese crashtest die alle auto's moeten ondergaan. Bijvelds kondigde een kort geding en een bodemprocedure tegen de ANWB aan.