Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cabaret

Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van de Nederlandse Special Forces die in het onherhergzame gebied in het noorden van Afghanistan operationeel zijn. Samen met de Amerikanen jagen zij op de laatste eenheden van Al-Qaeda die zich daar schuilhouden. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor de Afrikaanse vredesonderhandelaar Antonio Bento Bembe, die begin september naar Nederland kwam om besprekingen te voeren over vrede in de Angolese provincie Cabinda. Na de onderhandelingen werd hij door de Nederlandse politie opgepakt om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Bembe, die zijn uitlevering aanvecht, is in de VS aangeklaagd wegens de ontvoering en gijzeling van een Amerikaan in 1990 in Cabinda. Tevens het tweede deel in de serie over Turkije waarin aandacht voor de vraag hoe terecht onze angst voor de islam is. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de griep die nu in Azië heerst en veel lijkt op de Spaanse griep die in 1918 ongeveer 50 miljoen doden heeft veroorzaakt. Verder de Eerste Wereldoorlog en waterpest, een nieuwe versie van de film King Kong en `slimme' sportkleding. Ned.3, 21.15-21.51u.

Nova. Reportage over het 50-jarig bestaan van de Citroën DS, beter bekend als `de snoek'. Verder het spoeddebat over de uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot over de inval in Irak en voorstellen van minister Donner om ambtenaren te kunnen vervolgen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Histories. Portret van de Belg Eugène Michiels, die in de periode 1978 tot 1983 als spion werkte voor de Roemeense (Securitate) en Russische (KGB/GRU) geheime dienst. ,,Het waren de mooiste jaren van mijn leven'', zegt Michiels, die in die tijd directeur was op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. België 2 (Canvas), 21.00-21.50u.

Overleven: Doden om te spelen. Schietpartijen op scholen lijken steeds vaker voor te komen. En de eerste vraag is dan altijd waarom. Waarom doden kinderen, emotieloos en volledig willekeurig? Wetenschappelijke onderzoekers gaan in op deze kwestie. België 2 (Canvas) 22.25-23.10u.

Echte mannen. Gesprekken met mannen van tussen de 10 en 80 jaar over hun beeld van een echte man. Met onder anderen Theo Maassen, die in zijn jeugd gevormd werd door strips over superhelden, en stoere poppen als Big Jim en De man van 5 miljoen waar hij mee speelde. De 24-jarige schrijver Raoul de Jong verzamelde als kind Barbies. Hij identificeerde zich in eerste instantie met Ken en was zeer verrast toen hij ontdekte dat hij homo was. Ned.1, 23.20-0.20u.

VPRO import: War takes. Herhaling van het portret over Colombia uit 2003 van Patricia Castano en Adelaida Trujillo. Door middel van videodagboeken wordt het dagelijks leven in het van drugshandel bekende land zichtbaar. Ned.3, 0.30-1.50u.

PRAATPRPOGRAMMA

Rondom tien. Debat over de dilemma's in de jeugdzorg, uithuisplaatsing en het ingrijpen door de Kinderbescherming met onder anderen een gezinsvoogd, een advocaat, een pedagoog en een vertrouwenspersoon. Ned.1, 22.30-0.20u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen hoogleraar Marita Mathijsen over de verwarring in Nederland na de moord op Pim Fortuyn en minister Alexander Pechtold over waarom hij Den Haag erger vindt dan hij dacht. Én saxofonist Branford Marsalis. Talpa, 22.30-23.45u.

KUNST

Republica. Gasten zijn auteur Erwin Mortier en fotografe Lieve Blancqaert over hun nieuwe dichtbundel. Verder aandacht voor de tentoonstelling in Brussel Europalia Rusland met de grote namen uit de Russische avant-garde, de Malinese zanger Salif Keita over zijn nieuwe cd M'Bemba en de avonturenfilm The Brothers Grimm van Terry Gilliam over broers, sprookjes en oplichters. België 2 (Canvas), 23.10-23.35u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Aan de Côte d'Azur laten kinderboekenschrijfster Francine Oomen en schrijver Midas Dekkers zich comfortabel ondervragen door Rik Felderhof. Ned.1, 21.00-22.00u.

PaPaul. Eerste aflevering van Pauls parenavond met vanavond het Eerste-Kamerlid voor het CDA Hannie van Leeuwen en Monique van de Ven. Ned.3, 23.05-24.00u.

CONSUMENT

Keurmeesters. Eerste aflevering van een nieuw consumentenprogramma waarin vanavond bokbier in een klooster wordt getest en een panel van vijf leden ingaat op een alternatieve manier van stofzuigen. Daarnaast legt rechter mr. Frank Visser uit hoe je consumentenleed kunt voorkomen en wanneer u in uw recht staat. De presentatie is in handen van Mieke van der Weij. Ned.1, 22.00-22.30u.

KINDERBOEKENWEEK

Het klokhuis. Speciale aflevering met schrijver Edward van de Vendel, die het kinderboekweekgeschenk Wat rijmt er op puree? schreef en de Nederlandse rapper Def P., die laat horen hoe de rap van Edward van de Vendel op muziek klinkt. Het boek gaat over een tweeling die een rapgroep begint. Ned.3, 18.25-18.45u.

DIGITALE KANALEN

Hans Teeuwen. VARA's variatee is een rijke verzamelplaats voor cabaretfragmenten, van Acda en De Munnik tot Youp van 't Hek. Wekelijks is er op de site een top tien te zien van de meest populaire fragmenten. Op nummer één deze week de Nostradamus-act van Hans Teeuwen, die onlangs bekendmaakte te stoppen met cabaret en zijn regiedebuut maakt met Masterclass. We moeten ons dus behelpen met dit citaat: ,,Nostradamus, Nostradamus, Nostradamus met zijn strakke groene broek – die stond 'm goed.'' (uit Met een Breierdeck). Op nummer vier staat De Kabouter-scène uit Trui. variatee.vara.nl