Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Televisie Overige Films

25 dégres en hiver (Stéphane Vuillet, 2004, Frankrijk). Tragikomische debuutfilm van de Fransman Stéphane Vuillet speelt zich af op een warme winterse dag. Vier eenzame personages met verschillende nationaliteiten rijden in een auto door Brussel, op weg naar het vliegveld. De Oekraïense vluchtelinge Sonia hoopt daar haar man te treffen. Actrice Carmen Maura speelt de moeder van de chauffeur. Het Europese onvermogen wordt treffend geïllustreerd in de film die niet voor niets Brussel, hoofdstad van de Europese Gemeenschap, als locatie heeft. TV5, 22.30-24.00u.

Le ciel, les oiseaux etta mère! (Djamal Bensalah, 1999, Fr). In Frankrijk worden meer films over het multiculturalisme gemaakt dan in Nederland. In de tienerkomedie Le ciel, les oiseaux etta mère! rijdt een stel tieners vanuit de Parijse banlieux naar Biarritz op zoek naar seks. Onderweg voelt een van de Islamitische jongens zich steeds meer aangetrokken tot een joods meisje. Een film vol straattaal. BBC2, 1.20-3.00u.

Double Jeopardy (Deborah Dalton, 1996, VS). Parallel aan de filmindustrie is er een industrie die per jaar honderden films aflevert voor de talloze televisiekanalen, liefst gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dit is er een van. 16-jarig meisje beleeft affaire met een politieagent, wordt zwanger en dan vermoord. Door wie? Een van de eerste films van actrice Brittany Murphy (vriendin van Eminem in 8 Mile). BBC1, 1.20-2.55u.

.The Paradine Case (Alfred Hitchcock, 1947, VS). Zelfs een mindere Hitchcock is altijd nog meer genietbaar dan het gemiddelde rechtbankdrama. Alleen al de bijrollen maken de film het aanzien waard: Charles Laughton, Charles Coburn en Alida Valli, de Italiaanse actrice die destijds onder contract stond van producent David O. Selznick. Om in te spelen op het mysterieuze exotisme dat altijd aan buitenlandse acteurs kleeft, stond ze op de titelrol als `Valli'. Hitchcock zelf heeft een van z'n beroemde cameo's als man die een cello draagt. Morgen, BBC2, 14.40-16.30u.