Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Te weinig vis

Er wordt in Nederland te weinig vis gegeten. We houden niet van graten, niet van een keuken die naar gebakken vis ruikt. Daarom kopen we bij de viskraam/winkel liever gebakken, gefileerde vis. Wel bestellen we graag vis in een restaurant, dan heeft de kok fijn het vuile werk gedaan. Het zijn voornamelijk de beter opgeleide vijftig plussers die wél zelf in de eigen keuken vis bereiden omdat ze nog van hun moeder hebben geleerd hoe dat moet. Grote vraag is tegenwoordig welke wilde of gekweekte vis je nog met een gerust geweten kunt eten.

Tijdens de bijeenkomst Vis op de kaart, een initiatief van belanghebbenden als het Productschap Vis, het Nederlands Visbureau, Unilever, Nutreco Marine Harvest en Heiploeg, verklaarden de mensen die hun geld aan vis verdienen dat het allemaal best meevalt, dat er zorgpunten zijn, maar dat het beeld genuanceerder is. Minister Veerman liet weten dat er door de belanghebbenden open kaart moet worden gespeeld en dat de consument duidelijk geïnformeerd moet worden, zodat hij een bewuste keuze kan maken bij de aankoop van vis- en visproducten. De minister veronderstelt dat er dan ook meer vis zal worden gekocht. Zou dat echt helpen? Volgens mij moeten Nederlandse supermarkten een voorbeeld nemen aan de uitstekende, aantrekkelijke visafdelingen in supermarkten in bijvoorbeeld, België, Engeland, Italië en Frankrijk. Vandaag makreel met kruiden uit de oven. Spoel de schoongemaakte, vette, maar gezonde vis onder de kraan af. Was ook de binnenkant waar de ingewanden zaten. Leg enkele plakjes citroen in de vissen. Kerf met een scherp mes het vel aan beide viskanten enkele malen schuin in. Stop in elke inkeping wat gehakte kruiden en knoflook. Leg de makrelen in een met een klein beetje olie ingesmeerde ovenschaal. Plaats de schaal in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven. Laat de makrelen in ca. 20 minuten gaar worden. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de vissen. Verwijder vel, kop en graten. Bestrooi het vlees met zout en peper en bedruppel het met citroensap. Citroensap en gezonde, vette vis gaan goed samen.

Morgen: vijgen.