Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Servië: Democratische Partij boycot parlement

De Democratische Partij (DS), de tweede partij van Servië, heeft besloten tot een boycot van het Servische parlement. De 32 (van de in totaal 250) parlementariërs van de DS doen niet meer mee met het werk van het parlement om ,,de rechtsstaat, stabiele instituten en andere cruciale waarden van de democratische samenleving te beschermen'', aldus het partijbestuur. Volgens bronnen in de partij keren ze terug als de regering zich aan een vertrouwensstemming onderwerpt.

De DS gebruikte een procedureel argument voor de maatregel. De werkelijke reden is volgens waarnemers terug te vinden in een artikel van DS-leider Boris Tadić – president van Servië – gisteren in een Servische krant. Daarin voer hij, op de dag af vijf jaar na de val van het regime van Slobodan Miloˇ­sević, uit tegen de regering. ,,Alles wat Servië belastte onder het regime van Milošević is weer terug in Servië'', schreef hij. Als voorbeelden noemde hij de vervolging van politieke tegenstanders en het gebruik van politiek geweld.

Volgens waarnemers wil de DS met de boycot vervroegde verkiezingen afdwingen. Ze vragen zich af of de stap wel verstandig is in het licht van de belangrijke ontwikkelingen in de naaste toekomst. De internationale gemeenschap, zeggen ze, wil met een stabiele Servische regering praten over de toekomst van Kosovo, de toekomst van de unie Servië en Montenegro, de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal en een associatie-akkoord met de EU. De DS-boycot tast die stabiliteit fors aan.