Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Senaat wil nieuwe regels verhoor

Met grote meerderheid (90 tegen negen stemmen) heeft de Amerikaanse Senaat gisteren een motie aangenomen waarin strengere regels voor de gevangenneming, ondervraging en behandeling van militaire tegenstanders zijn vastgelegd. De motie, ontworpen door de Republikeinse senator McCain, schrijft voor dat alle Amerikaanse militairen daarbij de procedures in een nieuw handboek moeten volgen. Volgens McCain moet de motie ,,wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing'' uitbannen. Hij doelde op misbruikpraktijken in de Abu Ghraib-gevangenis en beschuldigingen van marteling van terreurverdachten op Guantánamo Bay. Het Witte Huis is fel tegen de motie, omdat die de autoriteit en bewegingsruimte van de president in oorlogstijd teveel zou beperken.