Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

REGIOVOORKEUR

AMSTELVEEN

Expositie

In een stijl die sterk doet denken aan de graffitikunst van Keith Haring maakt de Franse kunstenaar Robert Combas (1957) schilderijen met kinderlijke vormen en felle kleuren. Zijn werk was hier in 1981 voor het eerst te zien in de Amsterdamse galerie van Riekje Swart. Nu, 25 jaar later, organiseert Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling.

Schilderijen van Robert Combas. T/m 9 okt in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, Amstelveen. Do t/m zo 13-17u. Inl: www.jvdtogt.nl

DEN HAAG

Opera Trionfo

Opera Trionfo geeft voorstellingen van Viva la Mama, een komische opera van Donizetti in een herorkestratie van Bart Visman. De regie is van acteur Porgy Franssen, die zelf ook optreedt. Wim Steinmann dirigeert Domestica Rotterdam. Viva la Mamma gaat over een operagezelschap dat repeteert voor een tragische opera. Dat gebeurt onder lastige omstandigheden: een lastige primadona, een verwaande echtgenoot, een vertwijfelde impresario, een wanhopige componist en een domme tenor.

Via la Mamma: 26 okt 20u Lucent Danstheater Den Haag. Res 070-8800333. Tournee t/m 29 nov. Inl www.operatrionfo.nl

Lezing Samson

Op 9 okt (14u) vertelt schrijfster Cynthia McLeod over `De rijkste vrouw van Suriname'.In 1987 verscheen haar eerste historische roman 'Hoe duur was de suiker', over de suikercultuur in de 18e eeuw. In deze lezing gaat zij vooral in op het onderzoek dat zij aansluitend deed naar Elisabeth Samson, een vrije negerin die in de 18de-eeuwse koloniale maatschappij op wist te klimmen tot rijkste vrouw van Suriname.

Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20. Inl/aanmelden 070-3315400 & www.nationaalarchief.nl

Lezing

De Amerikaanse actrice en schrijfster Jane Fonda is 13 okt (20u) te gast nav haar boek My Life So Far. Moderator: Jan Donkers.

De Nieuwe Kerk, Spui 175. Kaarten 0900-8282999. Inl www.john-adams.nl

HAARLEM

Brak

Mug met de gouden tand speelt Brak, een nieuw toneelstuk van Frank Houtappels, gebaseerd op de documentaire Siostry van Pawel Lozinski. Olga Zuiderhoek en Leny Breederveld, voor het eerst samen op het toneel, spelen de hoogbejaarde zusters Tosca (89) en Will (82). Ze houden elkaar in een wurggreep die vermoedelijk niet veel verschilt van toen ze elf waren. Michiel van Erp regisseert.

T/m 8 okt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

En God zag... De Appel is op reis met de lichtvoetige voorstelling En God zag dat het goed was die zich afspeelt in de wereld van clowns en muzikanten. Oorspronkelijk wilden regisseur Aus Greidanus en de spelers het scheppingsverhaal naspelen, maar gaandeweg werd het de wonderwereld van het variété. De wereld is geschapen en de mens moet nu verder. Ze kunnen zich verliezen in clownsacts, acrobatentoeren uithalen in het luchtledige, de ondertoon blijft die van de melancholie.

8 okt Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl

UTRECHT

Impakt Highlights

Het Centraal Museum toont onder de noemer Impakt Highlights een selectie met de beste werken van het laatste Impakt Festival, een jaarlijks terugkerend festival voor mediakunst. Te zien zijn installaties en videowerken van onder meer Alexander Herzog, John & Henry Ford, Jochen Dehn, Fabrice Gygi, Amir Shabab Razavian en Nicolas Provost.

IT/m 23 okt in het Centraal Museum, Utrecht. Inl www.centraalmuseum.nl & www.impakt.nl

Brasilia Op welke idealen baseer je een samenleving? Op die vraag zoeken theatermakers Lizzy Timmers en John van Oostrum het antwoord in Brasilia 2005. In deze muziekvoorstelling reizen twee jonge mensen op een motor. Ze brengen een avond door in een hotelkamer in Brasilia, een stad die in de jaren 60 uit de grond werd gestampt. Daar hopen ze de ultieme utopie of het langverwachte paradijs te vinden. Maar de mens heeft zowel het talent om iets op te bouwen als het talent om iets te vernietigen.

T/m 7 okt Huis aan de Werf, Boorstraat 107. Inl 030 231 5844 of www.huisaandewerf.nl

Literatuur

Salon Saffier organiseert Dood in Venetië, een theatermonoloog door Henk van Ulsen naar de novelle van Thomas Mann. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 okt om 20u15, zondag 9 okt om 15u.

Salon Saffier, werkfkelder onder Nieuwegracht 48. Inl/res 030-6701020 & www.salonsaffier.nl

SLAU organiseert 7 okt (20u) een literaire avond met de Turkse misdaadauteur Ahmet Ümit. Gesprek: Sadik Yemni. Voertaal Turks; literair vertaler Hanneke van der Heijden verzorgt de vertaling naar het Nederlands.

RASA, Pauwstraat 13a. Inl/res 030-2316040 & www.rasa.nl