Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Rabo ontslaat Sutherland om dopingaffaire

De wielerploeg van Rabobank heeft Rory Sutherland op staande voet ontslagen. Bij de contra-expertise, die gisteren is uitgevoerd in een Keuls laboratorium, bleek ook de B-staal van de 23-jarige Australiër positief. Sutherland werd in augustus in de Ronde van Duitsland betrapt op het gebruik van een verboden middel.

De Nederlandse wielerploeg hanteert met het ontslag de uitgangspunten van de ethische code, die de internationale wielrenunie (UCI) is overeengekomen met de ploegen uit de ProTour. Ook de Rabobank en de wielerploeg hebben een overeenkomst waarin staat dat een renner die wordt betrapt op doping, onmiddellijk wordt ontslagen.

De bank laat nog een onafhankelijk onderzoek doen naar de mogelijke oorzaken en omstandigheden van de positieve A-staal van de Australiër, die in 2000 als junior bij de ploeg kwam.

Sutherland, die in Lanaken woont en op een Belgische licentie rijdt, zal ook nog moeten verschijnen voor de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond. Tot die tijd wil de Rabobank-wielerploeg niet zeggen welk verboden middel in de urine van Sutherland is aangetroffen.

De openbaar aanklager van het parket in Sanremo heeft gisteren een gevangenisstraf van een halfjaar geëist tegen de Italiaanse wielrenner Dario Frigo wegens diens aandeel in de geruchtmakende dopingaffaire tijdens de Giro van 2001. De politie deed na afloop van de etappe naar Sanremo een inval in de hotels van de coureurs en vond bij het doorzoeken van hun kamers een flinke apotheek met verboden middelen.

De procureur pakte Frigo, die ook nog een boete kreeg van 4.000 euro, het hardste aan. Als het aan de aanklager ligt, gaan de Italiaanse renners Giuseppe di Grande en Alberto Elli voor vier maanden de cel in. Tegen Daniele de Paoli, Giuliano de Haro Figueras, Giampaolo Mondini, Pavel Padrnos en Stefano Zanini eiste de procureur twee maanden. De rechter doet op 27 oktober uitspraak.

De Belgische wielrenner Ludovic Capelle is door de tuchtcommissie van de Vlaamse Gemeenschap voor achttien maanden geschorst wegens doping. De 29-jarige renner van Landbouwkrediet krijgt bovenop de schorsing nog een boete van 3.304 euro. De uitslag van de test die Capelle onderging na de profkoers van 7 juni in Gullegem, was positief. Hij kan nog in beroep tegen zijn straf.