Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Patijn in beeld voor post Bosnië

De Nederlandse oud-ambassadeur en oud-staatssecretaris van Europese Zaken, Michiel Patijn, is een van de kandidaten om de nieuwe hoge internationale gezant in Bosnië te worden. Volgens diplomaten is de VVD'er Patijn geen formele kandidaat. De enige formele kandidaten zijn twee diplomaten uit Italië en Tsjechië.

,,Vanuit Britse hoek'' is bij de Nederlandse regering gepolst of Patijn kandidaat wil zijn om de huidige gezant, de Brit Lord Paddy Ashdown, op te volgen, zeggen diplomaten. Patijn die enkele weken geleden met pensioen ging als NAVO-ambassadeur, is volgens ingewijden beschikbaar. De benoeming van de hoge vertegenwoordiger in Bosnië is een kwestie voor de grote Europese landen, de Verenigde Staten en Rusland, in samenspraak met de Europese Commissie.

De post geldt als een zware internationale functie, die is ingesteld na de oorlog in Bosnië. De gezant kan wetgeving doorvoeren en blokkeren en ministers, hoge regeringsfunctionarissen en politiechefs ontslaan. In Bosnië bestaan op politiek niveau nog steeds spanningen tussen moslims en Serviërs.

Patijn is geen echte Bosnië-specialist. Hij was in de jaren negentig onder meer secretaris-generaal op het ministerie van Defensie. In het eerste paarse kabinet was hij staatssecretaris van Europese Zaken. Daarna was hij Tweede-Kamerlid. In 2001 werd hij ambassadeur bij de NAVO. In die functie had hij te maken met de NAVO-vredesmissie in Bosnië en de overdracht daarvan aan de Europese Unie.